23 de febrer 2012

SORTIDA A BARCELONA DELS ALUMNES DE BATXILLERAT


El passat 2 de febrer els alumnes de Batxillerat del nostre institut es van  desplaçar fins a Barcelona per fer diferents activitats culturals a la ciutat.
A les portes de Barcelona els alumnes d’art es van separar de la resta per visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya. En  el museu els alumnes van poder observar diferents obres d’art del temari de selectivitat i poder reconèixer  les principals característiques de diferents períodes de l’art a Catalunya treballades a classe.
La resta d’alumnes de Batxillerat van visitar el Museu d’Art Modern de Barcelona durant tot el matí. En el museu van poder observar diferents elements de mobiliari, pintures i escultures del modernisme català.
A l’hora de dinar tots els alumnes es van desplaçar fins al centre per dinar i passejar per la emblemàtica Rambla de Catalunya i Portal de l’Àngel.

Després de dinar, a les 4 de la tarda, el bus ens va recollir a Plaça Catalunya per anar direcció el Teatre Nacional de Catalunya (TNC)  per veure l’obra Els  Baixos  Fons d’Albert Tola i Carme Portaceli. L’obra reflexa les capes més deprimides de la societat urbana actual.  L’obra, ambientada en una andana de metro, va permetre que els alumnes poguessin observar de molt aprop els actors. Molts d’ells són coneguts per participar en diferents sèries i pel·lícules catalanes, com per exemple el Nao Albet o el Roger Casamajor.


En acabar el teatre, sobre les 6 de la tarda, els alumnes  van tornar en autobus a Riudoms cansats després d'una llarga jornada a la capital.

Goretti Molons

22 de febrer 2012

XVI PREMI LITERARI ENRIC MASSÓ I URGELLÉS

Ja estan publicades les bases del XVIè Premi Enric Massó i Urgellés de Narrativa, Poesia i Còmic. En podeu consultar les bases a la pàgina web del centre en l'adreça


21 de febrer 2012

JA TENIM DOMINI PUNTCAT

Des d'aquesta setmana, l'institut Joan Guinjoan ja té un domini amb l'extensió puntcat. Amb aquesta iniciativa des del centre volem afegir-nos al projecte que encapçala la Fundació puntCat. La seva finalitat fundacional és promoure tota mena d'activitats relacionades amb la creació, gestió i control del registre del nom de domini .cat i, en general, de la promoció de la llengua i la cultura catalanes a l'àmbit d'Internet i de les noves tecnologies de la informació.




Tot i ser vigent encara el domini www.institutjoanguinjoan.com, des d'aquest moment podrem accedir a la nostra pàgina web amb la nova adreça


Des del centre ens esforçarem per tal d'incorporar aquest nou domini als documents del centre (interns i de correspondència externa) i us convidem a tots i totes a fer-lo servir per a fer qualsevol consulta relacionada amb l'institut.



17 de febrer 2012

ELS ALUMNES DE 3r VAN A BARCELONA A VISITAR EL PARLAMENT

El dia 14 de febrer els alumnes de 3r d’ESO vam anar d’excursio al Parlament de Catalunya i a fer un recorregut per l’urbanisme de la ciutat.

A dos quarts de nou ja estàvem tots esperant pujar a l’autocar. Un cop vam arribar a Barcelona, l’autocar ens va deixar a l’Eixample, davant de la Pedrera, on caminant Passeig de Gràcia avall contemplàvem les cases modernistes més luxoses de l’Eixample, com la Pedrera o la casa Batlló, fins arribar a la Plaça Catalunya, on vam esmorzar.


Un cop havíem agafat forces, era hora de seguir: des de la Plaça Catalunya fins la Catedral de Barcelona, on vam observar les restes de muralles romanes. També vam entrar a veure el claustre de la catedral gòtica i seguidament ens vam dirigir a la Plaça Sant Jaume, l’antic fòrum de Barcino, on vam fer-nos una foto davant del Palau de la Generalitat. Continuant per la part medieval de Barcelona van seguir en direcció a la preciosa església de Santa Maria del Mar, a la qual vam entrar però no hi vam poder dedicar massa temps a causa de l’hora. Just sortir de l’església ens vam trobar amb l’antic Fossar de les Moreres, que recorda els fets de l’11 de Setembre de 1714, i on encara avui hi ha moreres que recorden el seu nom.
Ens vam dirigir tot seguit cap al Parc de la Ciutadella on, abans d’arribar-hi, vam poder contemplar el mercat del Born, antic “Mercabarna” que havia de ser una biblioteca però en el procés d’obres s’hi van trobar restes arqueològiques i fins a dia d’avui encara hi ha arqueòlegs treballant dins.

Pocs metres mes enllà i per fi érem al Parc de la Ciutadella on desprès d’una bona estona esperant per aquell parc envoltat de vegetació i d’història entràvem al Parlament. Ens va rebre la Noemí, la guia que ens acompanyava durant la visita. Mentre érem al Parlament visitant les diferents sales i escoltant les explicacions de la Noemi ens anàvem creuant amb diferents diputats que voltaven per allà. Per últim vam seure a l’hemicicle i al sortir ens van repartir un dossier i les professores que ens acompanyaven, la Isabel i la Míriam, ens van deixar una estona per poder dinar.

El bon temps ens va acompanyar encara que la fredor de l’ambient es feia notar. Era hora de marxar, pujar a l’autocar i tornar.

En conclusió, un dia a Barcelona espectacular i una nova experiència que mai oblidarem!

Carla Blanco, Iris Quesada i Melisa Peña; 3D



16 de febrer 2012

XERRADA SOBRE ELS ESTUDIS SUPERIORS D'ARQUITECTURA A TARRAGONA

David Boada, arquitecte i professor del Campus Tarragona Arquitectura la Salle - Universitat Ramon Llull , ha estat avui al nostre centre per explicar als alumnes de Dibuix Tècnic de primer i de segon de Batxillerat en què consisteix el Grau d'Arquitectura.
Cal destacar que la xerrada no només s'ha centrat en tot allò singular i innovador que ofereix aquesta universitat. El conferenciant ha subratllat la importància de la vocació alhora de triar uns estudis i ha animat als alumnes a no ser pessimistes pel que fa al futur. Pessimisme que pot fer-los renunciar a cursar la carrera desitjada (sigui la que sigui) per por a un futur laboral incert.
També ha defensat una formació integral de l'arquitecte, no només a nivell de coneixements propis de la disciplina sinó oberta al món de la cultura en general.

15 de febrer 2012

VISITA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE TEREZÍN

Aquest curs els alumnes de segon de Batxillerat aniran de viatge a Praga. Durant la seva estada visitaran el camp de concentració de Terezín.  Aprofitant aquest fet, el professor Rafa Yáñez  va dedicar una hora a explicar als alumnes la singularitat d’aquest camp  de concentració. La conferència va consistir en una visita virtual al recinte amb les seves corresponents  explicacions  i  tot un seguit de curiositats sobre el tema.
  Aquí tenim la informació que complementa el que es va  comentar a l'institut sobre la visita al camp de concentració de Terezín (Theresienstadt, en alemany) del viatge de 2n de Batxillerat. En cada enllaç trobarem informació sobre alguns dels aspectes de la seva història que es van  tractar. Són els següents:

Aquesta és la pàgina oficial del camp. Si anem a' Photogallery' trobarem 'Virtual Tour':
Aquí veurem alguns dels dibuixos que van fer els nens presoners al camp:
http://holocaustoenespanol.blogspot.com/2010/03/pinceladas-de-suenos-rotos-inquietudes.html
http://holocaustoenespanol.blogspot.com/2010/03/pinceladas-de-suenos-rotos-semblanza.html
Aquesta és una de les millors pàgines sobre l'Holocaust. Al final hi ha més enllaços sobre Terezín.
Aquí trobem la informació més turística sobre la visita al camp:
http://www.prague.fm/es/4328/terezin_memorial/
Aquesta és la novel.la sobre la conspiració per assassinar Heydrich, el Reichsprotektor de Bohèmia i Moràvia i responsable màxim del camp:
http://elpais.com/diario/2011/09/01/cultura/1314828003_850215.html
Aquí veiem unes imatges de la magnífica pel.lícula que va fer Fritz Lang sobre la resistència txeca enfront dels nazis. Es titula 'Los verdugos también mueren':
http://www.youtube.com/watch?v=HShvEaJxmFU
Aquí veurem imatges de la visita de la Creu Roja al camp amb el partit de futbol que vam comentar:
http://www.youtube.com/watch?v=m9wPlXTu7Wk(Futbol)
Aquestes són imatges del film de propaganda dels nazis presentant Theresienstadt com a camp de concentració modèlic:
http://www.youtube.com/watch?v=a7nAfaLlqkE
I, per acabar, l'autèntica cara del nazisme: els 15.000 nens que van anar a parar al camp:

13 de febrer 2012

LA CLÀUDIA FARRÉ GUANYA EL PREMI DE RECERCA DE BATXILLERAT DE LA FUNDACIÓ REDDIS

El passat 9 de febrer la nostra exalumna Clàudia Farré va recollir el primer premi de la Fundació Reddis pel seu Treball de Recerca titulat Una ment compartida, que tracta de l’esquizofrènia. La Clàudia va acabar el Batxillerat el curs passat al nostre institut.
En aquesta primera edició dels premis hi participaven 37 treballs de recerca d’alumnes de la nostra comarca. El treball de la Clàudia va quedar escollit entre els quatre finalistes (dos eren de l’àmbit científic i tecnològic i dos de l’àmbit humanístic i social).
Una setmana abans de proclamar-se els guanyadors les quatre noies finalistes van haver de fer una presentació en la qual van defensar el seu treball davant un tribunal.
A l’acte de lliurament dels premis, a més de les autoritats i membres de la seva família, també la van acompanyar la directora Tessa Molas, tutora del treball, i la professora Sofía Francí, tutora de l’alumna el seu darrer curs al nostre centre. Enhorabona a la Clàudia i a la seva família per la feina ben feta!


 
Fotos cedides per la família de la Clàudia.

Més informació a : http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=23450

VENDA DE SAMARRETES DELS ALUMNES DE 4T ESO

Disseny escollit per a la samarreta del viatge de 4t
Els alumnes de 4t d’ESO que aniran a Roma de viatge de final d’etapa van decidir per majoria ( al mes de desembre) que volien realitzar l’activitat de venda de samarretes per recaptar diners pel viatge. A partir d’aquest moment van començar a treballar en el disseny de les samarretes en la classe de visual i plàstica amb la
professora Ester Ferrando. Entre tots van fer una votació i van triar un dels dissenys proposats.
Cada alumne va demanar el número de samarretes que volia vendre ( amb un mínim de cinc), el color ( negre o taronja) i les talles.
El passat dijous dia 9 de febrer van arribar a l’institut ja acabades i al dia següent es van repartir entre els alumnes de 4t A i 4t B que aniran al viatge i avui dilluns es
repartiran als del grup C.
El pagament (preu de cost) d’aquestes samarretes s’inclourà per als alumnes en el tercer pagament i definitiu que es passarà properament.

Preu de venda de cada samarreta: 10€

09 de febrer 2012

ENTREGA D'AJUTS UNIVERSITARIS DE CAIXA CATALUNYA

El passat 28 de gener el Lluís Bages Virgili, la Lluna Domínguez Mallafré, la Clàudia Farré Balañà i la Laura Hernández Asens -ex-alumnes de l'INS Joan Guinjoan-, vam assistir a l'acte d'entrega dels ajuts universitaris de Catalunya Caixa que va tenir lloc al Palau de la Música. L'entitat financera oferia les beques a les 500 millors notes de la selectivitat de tot Catalunya. En l’esdeveniment hi van participar diferents autoritats entre les quals hi destacava el conseller d’Economia i Coneixement, Sr. Andreu Mas-Colell. També vam poder gaudir d’una xerrada feta pel responsable de la Unitat de VIH i director de l’Institut de Recerca de la Sida a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Sr. Bonaventura Clotet.
Clàudia Farré Balañà i Lluís Bages Virgili

08 de febrer 2012

ELS GUANYADORS DEL FESCOOP A LA TELE!

En el Telenotícies Comarques de TV3 d'aquest dimarts 7 de febrer es recull la notícia del grup d'alumnes del nostre institut que varen guanyar el Concurs Fescoop i que ja havíem comentat en una entrada anterior d'aquest mateix bloc.
La notícia ve acompanyada d'un video fet al nostre institut amb breus intervencions de membres del grup i de la professora d'economia Lali Ivern.
I com val més una imatge que mil paraules podeu veure la notícia en el següent video

ELS ALUMNES D’ECONOMIA DE L’EMPRESA VISITEM IKEA

El dimecres 8 de febrer els alumnes de la matèria d’Economia de l’Empresa I, de primer de Batxillerat, hem visitat l’empresa IKEA, la botiga de mobiliari i decoració que hi ha a Hospitalet de Llobregat.
La visita ha consistit en una xerrada sobre el concepte de negoci d’aquesta empresa sueca, que ens ha fet la Maty Calvo, responsable de postvenda i màrqueting de la botiga, i una posterior visita guiada per la botiga; després d’un esmorzar al restaurant de l’empresa.
La missió d’IKEA és la de fer millor el dia a dia de la majoria de persones. Això ho han aconseguit gràcies a una àmplia gamma de productes funcionals, de disseny i a preus baixos. És molt interessant conèixer quins són els valors que destaquen als seus treballadors: l’entusiasme, sentit comú, responsabilitat, flexibilitat, honestedat i treball en equip, entre d’altres, i la important interrelació que hi ha entre tots els departaments de l’empresa.
Ens ha agradat molt la idea de negoci i la botiga, on hi trobem un circuit amb diferents espais que representen llars totalment equipades i la posterior zona d’autoservei, amb grans magatzems.



04 de febrer 2012

EXPOSICIÓ DELS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT A LA CASA DE CULTURA

Aquest divendres 3 de febrer a les set de la tarda ha estat inaugurada la exposició dels treballs de recerca de batxillerat 2010-2012 de l'institut Joan Guinjoan a la Casa de Cultura de Riudoms. L'acte ha estat presidit per l'alcalde de Riudoms en Josep Maria Cruset, la regidora d'ensenyament Margarida Borràs, la directora de l'institut Tessa Molas, la coordinadora de batxillerat Lali Ivern i el president de l'AMPA en Marcel·lí Garriga. Després dels parlaments dels membres de la mesa, els diferents alumnes han anat presentant de forma distesa i en diferents grups els trets fonamentals dels seus treballs. A continuació i en una sala plena de gom a gom de familiars, professors i altres alumnes, la Isaura Garriga i la Sílvia Salomó, alumnes de segon curs de batxillerat a l'institut, han ofert una actuació musical.
L'acte ha finalitzat amb l'entrega de les beques de l'Ajuntament de Riudoms concedides als alumnes de batxillerat del curs anterior amb millors expedients. Enguany, la Lluna Domínguez, la Laura Hernández i el Lluís Bages s'han endut beques per valor de 800, 400 i 200 euros respectivament.
En acabar l'acte, ha quedat inaugurada la mostra dels vint-i-quatre treballs amb un agraït refrigeri. És de destacar la gran feina feta pels propis alumnes que ha estat coordinada per les professores Lali Ivern i Ester Ferrando en el muntatge de tota l'exposició.


03 de febrer 2012

JA ESTEM IDENTIFICATS!

Des d'ahir, a la porta del despatx on s'ubica l'Àmbit d'imatge gràfica+fotografia i video+Web/Blog llueix un nou cartell que ens identifica. En aquest espai, a la planta baixa al davant de les escales principals ens podeu trobar a l'Ester Ferrando i a mí (l'Eduard Ortells) per a qualsevol aportació o consulta que ens volgueu fer. Nosaltres som els editors i administradors dels espais virtuals Web i Blog de l'institut així com els encarregats de gestionar tot el relacionat amb la imatge gràfica del centre (fotografia, vídeo, cartells, tríptics, programes de mà, orles, etc...). Restem a la vostra disposició.

BONA RESPOSTA EN LA JORNADA DE PORTES OBERTES

Aquest dijous 2 de febrer a partir de dos quarts de sis de la tarda s'ha fet a l'institut la Jornada de Portes Obertes. Aquesta trobada, dirigida a les famílies dels nens i nenes que cursen enguany sisè de Primària, s'avançat en el calendari enguany per tal que es pogués fer abans de la preinscripció al centres públics. L'acte persegueix donar a conèixer les línies principals del projecte educatiu del centre i ensenyar les instal·lacions on aquests futurs alumnes podran completar els seus estudis de secundària.
La Jornada ha començat a la sala d'actes amb la presentació de l'equip directiu del centre per part de la directora Tessa Molas que ha fet cinc cèntims dels trets fonamentals de l'institut. Després, els pares i mares han pogut fer una visita guiada per totes les instal·lacions i aules específiques i han pogut fer preguntes als diferents professors responsables dels espais.
Tot i estar enmig d'una onada de fred important, l'assistència a l'acte ha estat força nombrosa i l'acte ha estat valorat de forma molt positiva per part dels organitzadors.
És molt d'agraïr la col·laboració de les escoles de Riudoms, Montbrió i Vinyols a l'hora de difondre la informació sobre la Jornada i dels professors de l'institut que de forma voluntària i fora del seu horari han fet possible la realització d'aquesta trobada.