19 de gener 2012

COMENCEM ANY AMB CANTATA!

A l'escenari de l'Auditori. Fotografia: Sofia Francí
Nit de Nits és el nom de la Cantata de Nadal que el proppassat dissabte 14 de gener es va interpretar a Barcelona després d’haver estat presentada en unes quantes localitats catalanes. El Cor Montserrat de Terrassa i el Cor Infantil de l’Escola Municipal de Música de Sant Joan de Vilatorrada van posar veu a la composició musical de Josep Baucells, amb text de la nostra companya Fina Anglès. La Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona va ser l’escenari escollit per acabar el cicle de les festes nadalenques amb un concert en què a la primera part s’escoltaren tres peces vocals del mateix Baucells, de Baltasar Bibiloni i de Matilde Salvador, totes tres de temàtica nadalenca.

Nit de Nits consta de tretze parts i és un recull de les nits de les festes del cicle de Nadal, bàsicament des de la perspectiva del món dels infants. L’acompanyament musical, sempre al servei del text escrit, amb una formació d’instruments, si més no, poc freqüent –arpa, trompa i orgue– és auster i elegant, tant en les parts que ens recorden tonades més tradicionals, com el Caga tió, com al recitatiu, gairebé gregorià, del Cant de la Sibil·la.

Els cors, la solista, la veu en off i la narradora –per tant, el text– són els protagonistes d’una obra amb què la música hi està totalment lligada, n’esdevé el motiu principal d’inspiració i on cada nit té els propis recursos musicals independents, però que sens dubte li fa de suport.

Lletres amables, curioses –com la de la Nit dels quintos que ens explica la tradició de fer recapte pels carrers de l’Aleixar la nit dels innocents–; melodia a ritme de vals a la Nit de Cap d’Any, tot invitant a fer gatzara, per arribar finalment al Cant de la Pau, que clou el treball i anima tothom a sumar-se a les veus dels cantaires per fer plegats la proclama: Que la pau sigui de veres, que sigui justa, de tots, que sigui respecte. Que sigui de veres!

L’enhorabona, Fina, i gràcies per haver pogut començar l’any amb una cantata, la teva.

Pilar López Bastida
Coordinadora pedagògica i professora de música de l’INS Joan Guinjoan de Riudoms