28 de maig 2012

ENTREGA D'ORLES DE BATXILLERAT I CICLE

El passat divendres 25 de maig va ser la data triada per a l'entranyable acte de lliurament de les orles de Batxillerat i Cicles. En un gimnàs guarnit per a l'ocasió, la directora del centre, Tessa Molas, va obrir el torn de parlaments donant l'enhorabona als alumnes per haver arribat fins al final del seus estudis secundaris, els va encoratjar a seguir treballant i els va desitjar molta sort pel futur en nom de tota la comunitat educativa. Després va donar pas als altres membres de la taula: el president de l'AMPA, els alcaldes de Riudoms i Vinyols i els Arcs i el músic Joan Guinjoan. Tots ells van fer referència en les seves paraules al delicat moment que ens està tocant viure i a la necessitat de creure en l'esforç com a via per a l'èxit. Cal destacar molt especialment en aquest acte, les paraules de l'excel·lentíssim senyor Joan  Guinjoan que va manifestar estar molt content d'assistir-hi un any més i que, amb la seva inestimable presència demostra l'afecte i interès que té per l'institut que porta el seu nom.
Després va ser el torn dels veritables protagonistes que són els alumnes. Entre lluïdes actuacions musicals i simpàtiques bromes als professors es va arribar a l'acte central. La coordinadora de Batxillerat, Lali Ivern, va anar cridant els alumnes que van rebre de mans del tutor de 2n A Rafa Yáñez, les orles commemoratives enmig d'un núvol de pares i mares que volien fotografiar un moment tan especial. També la tutora del Cicle d'Electromecànica, Úrsula Ribes, va anar cridant els alumnes per tal d'entregar-los un obsequi.
La directora va cloure l'acte donant les gràcies a tots els que col·laboren per tal que aquest acte es pugui fer any rere any i als familiars i amics per la seva assistència.

Si no apareix el reportatge fotogràfic, cliqueu damunt de l'espai en blanc.

      

23 de maig 2012

VI FORUM TRICS A TARRAGONA


El passat divendres 20 d'abril les alumnes de 2n de Batxillerat Marina Vilar, Natàlia Yeste, Clara Cedó, Núria Margarit i Marina Civit van participar en la trobada Fòrum TRICS que es va fer al Complex Educatiu de Tarragona. Després d'un acte breu de presentació de la jornada, es van exposar al llarg del matí quasi un centenar de treballs de recerca de batxillerat. A la jornada també van assistir com a oients un total d'onze alumnes de 1er de Batxillerat del nostre centre. Aquesta és una sortida que venim realitzant sota aquest format des de fa uns anys i que és valorada molt positivament per part dels alumnes que en participen.

22 de maig 2012

JORNADA DE PORTES OBERTES CICLES I ENTREGA D'ORLES

EL DIVENDRES DIA 25 US CONVIDEM A:

A les 18:30h. Jornada de portes obertes al Cicle Formatiu d'Electromecànica de l'Institut Joan Guinjoan.

A les 19h.  Entrega d'orles del Cicle i Batxillerat amb l'assistència del senyor Joan Guinjoan.



21 de maig 2012

VAGA 22-05-2012


Generalitat de Catalunya
Departament d’Ensenyament
Institut Joan guinjoan i Gispert
Riudoms


CARTA ALS PARES I MARES

Com ja sabeu ,el proper dimarts, 22 de maig, hi ha convocada una VAGA ESTATAL DE TOT L'ENSENYAMENT per tal d'aturar les retallades que els diferents governs (estatal i autonòmics) estan aplicant en contra de l'educació pública.

A Catalunya tenim més motius encara per protestar, ja que la consellera Irene Rigau ha decidit aplicar totes les mesures proposades pel ministre Wert, a les quals cal afegir les que el mateix Departament d'Ensenyament ja porta temps aplicant.

En conseqüència, es reduirà encara més el professorat als centres, s'augmentarà  el nombre d'alumnes per aula, s'augmentaran les hores lectives del professorat i el Departament no subsituirà les baixes fins que hagin transcorregut els 10 primers dies. Tot això suposarà una pèrdua de docents que dedicaven temps a tractar amb les famílies i a atendre la diversitat, cosa que dificultarà encara més la possibilitat d'atendre l'alumnat amb més dificultats i farà  retrocedir molts anys el model d'educació pública que a  poc a poc havíem anat construint.

Les noves actuacions se sumen a les reduccions dels ajuts a les escoles bressol, a l'aturada de les construccions escolars, a la retallada dels ingressos per cobrir  les despeses de funcionament dels centres públics, al tancament de centres, a la reducció de beques i ajuts a les famílies  i AMPES per material escolar, menjador, transport i activitats extraescolars, a l'aturada de nous cicles formatius i a la imposició de noves taxes per estudiar formació professional. Tot plegat provocarà  la privatització de l'educació a Catalunya i en farà recaure el cost  en les famílies i els sectors  més desafavorits i  ja més castigats per l'actual crisi.

Davant d'aquesta situació, la majoria de professors i personal d’administració de l’institut donem el nostre suport als convocants de la vaga tot i que anirem a treballar.

El personal del centre

LAIA RACHITTI GUANYA UN PREMI AL CONCURS DE RELATS DE LA COCA-COLA

L’alumna LAIA RACHITTI ACOSTA de 2n. C ha obtingut un dels premis de la 35a. edició del PREMI COCA-COLA DE RELAT BREU EN CATALÀ. El lliurament dels premis es farà el dissabte 9 de juny a Port-Aventura i hi assistiran l’alumna amb els seus familiars i una professora del Departament de Català. Esperem amb espectació quin és el premi que ha obtingut, però ja felicitem la Laia per l’èxit aconseguit.

19 de maig 2012

CARTA DELS CENTRES PÚBLICS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA DE REUS I BAIX CAMP

PER UN ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT

NO A LES RETALLADES EN EDUCACIÓ


Els centres públics de Primària i Secundària de la ciutat de Reus i Baix Camp volem manifestar el nostre rebuig al pla de retallades que les diferents administracions (central i autonòmica) estan aplicant al servei públic d’educació del nostre país. Aquesta retallada afecta negativament a tot el sistema educatiu per:

  • la reducció de plantilles de professorat, mestres i professionals dels centres -vetlladors/es, tècnics/ques d’integració social, mediadors/es, etc. i les substitucions no cobertes que col·lapsen el bon funcionament dels centres i provoquen una precària i ineficient atenció de l’alumnat.
  • l'augment de la ràtio d’alumnes per aula (de 25 a 30 a Primària, de 30 a 35 a Secundària i de 35 a 40 a Batxillerat i Cicles) que impossibilita l’atenció individualitzada que volem oferir a l’alumnat.
  • la reducció de les partides per a despeses de funcionament dels centres educatius i les destinades a infraestructures i equipament.
  • la reducció d’oferta a Batxillerat i la paralització dels nous Cicles Formatius de Grau Superior de dos anys
  • l'increment brutal (més del 60%) de les taxes universitàries, sense l’acompanyament d’una oferta de beques, que dificultarà l’accés a la universitat a part de l’alumnat per causes econòmiques. 
  • l’empitjorament de les condicions de treball del professorat i mestres (reduccions salarials, augment de la jornada laboral, retallades en altres prestacions com els complements que es perceben quan s’està en situació de baixa per malaltia, etc.).
Aquestes polítiques de fer recaure la crisi sobre la despesa social (educació, sanitat, atenció social) són un atac frontal a l' Estat del benestar, el qual té la seva base en l’existència d’uns serveis públics de qualitat, universals, que responguin amb eficàcia a les necessitats de les persones i organitzats sobre la base del principi d’igualtat i justícia. 
En definitiva, l’ensenyament públic és l’únic que garanteix la igualtat d’oportunitats, la cohesió social, la superació de les desigualtats d’origen, la vertebració de tota la societat en un objectiu comú i el progrés individual i social de tothom, no d’uns pocs.

A més, tots els experts indiquen que la despesa en Educació és la millor inversió possible per al present i el futur dels pobles. No podem jugar amb el futur dels nostres joves. 
Davant d’aquesta situació no podem callar i creiem que tots, mestres i professorat, famílies i alumnes, hem d’estar units per reclamar el respecte i la millora de l’ensenyament públic, i per tant animem a tots els centres de Catalunya a unir-se a aquesta veu a favor d' un ensenyament públic de qualitat i en contra de les retallades.
CENTRES PÚBLICS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA DE REUS I BAIX CAMP

18 de maig 2012

BLOC 2.0: BUSQUEM LA VOSTRA PARTICIPACIÓ

Ja sabem que sou molts i moltes els que entreu sovint al Bloc de l'Institut Joan Guinjoan. Us donem una benvinguda molt afectuosa a aquest espai que va néixer i creix dia a dia amb la voluntat de ser una finestra oberta a tot el què passa dins el nostre centre.
Tot i estar molt contents per la rebuda que hem tingut en aquesta aventura (vora les 8.000 visites) ara volem anar una mica més enllà.
El bloc està concebut des del seu començament per a ser, també, un espai de reflexió i d'intercanvi. Per aquesta raó us demanem que contribuïu amb les vostres aportacions a enriquir-lo i fer-lo molt més plural. Ens agradaria llegir les vostres opinions, sentir les vostres veus. Podeu anar valorant les diferents entrades al final de cada escrit on trobareu que podeu seleccionar, si així ho trobeu convenient, entre divertit, interessant i genial. A més a més, podeu deixar els comentaris que desitgeu que restaran pendents de moderació i apareixeran publicats un cop valorats.
També ens interessa engreixar la llista de seguidors que trobareu a l'esquerra. Fent-vos seguidors podreu estar més de prop del del què passa al centre i formar part d'una comunitat única.
I si us vé de gust i sou afins a les xarxes socials, recordeu que podeu trobar-nos al Facebook (busqueu-nos i doneu-li al "m'agrada") i també seguir-nos pel Twitter (@insjoanguinjoan).
Recordeu que necessitem de la vostra participació, la de tota la comunitat educativa, per a seguir amb la mateixa il·lusió aquest projecte. Gràcies!

Eduard Ortells

TROBADA ESPORTIVA DE 3rESO

El dia 26 d’Abril els alumnes de 3r d’ESO van participar en la trobada esportiva en la que van participar diferents Instituts de la comarca. Les activitats que van realitzar són un torneig de volei platja i aeròbic. Va ser una jornada molt divertida com podeu veure a les fotografies.


17 de maig 2012

VISITA D'ALUMNES DINS EL COMENIUS

Dins del marc del programa Comènius, dimarts 15 de maig alguns alumnes de 1er i 2n d’ESO de l’insitut van rebre la visita d’uns alumnes francesos procedents d’una escola de Niça. Els petits que ens van visitar eren 20 nens i nenes de 8 i 9 anys. Després de les corresponents presentacions i benvingudes tant ells com nosaltres vam presentar un power point sobre el nostre país. Tot aquest acte es va fer íntegrament en francès i va anar a càrrec dels alumnes de francès de 1r d’ESO, que tot i que estaven molt nerviosos se’n van sortir molt bé.
 Seguidament van ser els alumnes de 2n, junt amb alguns de 1er els que van intercanviar amb els visitants experiències matemàtiques a través del joc.
Després d’aquesta visita a l’institut alguns professors del centre vam acompanyar els nens francesos a una recepció a l’Ajuntament i més tard a una interessant visita a la casa Gaudí.
Per la tarda i després d’haver descansat una estona vam anar amb ells a l’escola de Primària Beat Bonaventura, on els petits van poder visitar el centre i més tard compartir jocs matemàtics amb els alumnes de 5è de Primària.

La visita va finalitzar a Reus on van fer un recorregut pels carrers més cèntrics i van poder veure l'exterior d'algunes de les cases modernistes de la ciutat i visitar la Prioral de Sant Pere.

16 de maig 2012

ESQUIADA 2nESO 2012

Del 27 al 30 de Març els alumnes de 2n ESO del nostre Institut van participar a la tradicional esquiada. Les condicions meteorològiques van ser molt adequades per la realització d’aquesta pràctica esportiva. El bon temps i la bon comportament dels alumnes va contribuir a assolir les expectatives programades.

 










TROBADA ESPORTIVA DE 1rESO


El dia 12 d’Abril els alumnes de 1r d’ESO van participar en la trobada esportiva en la que van participar diferents Instituts de la comarca. Les activitats que van realitzar són bitlles catalanes, Intercrosse i Touch, que és una modalitat de Rugby. L’activitat va acabar amb la visita del centre Mas Talla Pedra on vam poder gaudir dels cavalls i d’un entorn molt bonic.

15 de maig 2012

LA PAULA MARTÍ QUEDA TERCERA A LA FASE FINAL DEL FEM MATEMÀTIQUES

El dissabte, 12 de maig, a Lloret de Mar es va celebrar la Final del Concurs Fem Matemàtiques 2012, una activitat que té la finalitat de contribuir a desenvolupar la competència matemàtica en tot l’alumnat de sisè de Primària i primer cicle d’ESO.
En aquesta Final hi arriba l’alumnat de tot Catalunya que ha estat classificat en les seves fases locals respectives. Entre aquest alumnat se seleccionen els/les tres millors alumnes de 2n. d’ESO, que representaran a Catalunya a l’Olimpíada Estatal de Matemàtiques.
Aquest any ha quedat seleccionada la Paula Martí Torrell, alumna de 2n d’ESO del nostre institut.
L’Olimpíada Estatal de Matemàtiques es farà a Vitòria (País Basc) del 24 de juny al 28 de juny de 2012, on es trobaran per a concursar amb la resta d’alumnat seleccionat d’altres comunitats autònomes

13 de maig 2012

ANGLATERRA I COMENIUS

Després de la trobada a Anglaterra (Peterlee) dins el projecte Comenius "Maths as play" en què participa l'institut ja hem començat a treballar per a la pròxima. Serà a Turquia a començaments del proper curs. Ara hem recollit a la pàgina web del centre un resum de l'experiència viscuda a Anglaterra, algunes fotografies i el cartell dissenyat per a la presentació on es relacionava l'arquitectura de Gaudí i les matemàtiques. Podeu accedir a través de l'enllaç

TERCERA FASE DEL FEM MATEMÀTIQUES

La Paula Martí s’ha classificat per a participar a la tercera fase del Fem Matemàtiques que es celebrarà a Lloret de Mar aquest 12 de maig. Aquesta és la fase final i arriben a ella els alumnes de tota Catalunya que han estat classificats en les seves fases locals respectives. Els tres primers classificats del nivell de 2n d’ESO quedaran seleccionats per tal de representar Catalunya a l’Olimpíada Estatal. Enhorabona!!!

11 de maig 2012

PASSEJADA EPIGRÀFICA PER TARRAGONA

Els alumnes de 1r BAT Humanístic de l’Institut vam anar aTarragona el dimarts 8,a veure inscripcions romanes als carrers. A més a més vam veure diferents edificis, com el Pretori, el circ, l’amfiteatre i el forum. Es tractava de fer fotografies de les inscripcions per poder després fer un estudi de cadascuna a la classe d’informàtica.

Text de Cristian Susin i Angel Perez
Fotos de Clara Galcerán, Quim Coll









10 de maig 2012

ELS ALUMNES DEL MASTER FINALITZEN EL PRACTICUM II

Aquesta setmana es despedeixen  els cinc alumnes que han realitzat les pràctiques del Màster de formació del professorat de secundària al nostre centre. Ha estat un  plaer tenir-los a l'institut i esperem retrobar-los properament fent de professors.
Un dels alumnes , el Fèlix Torres, ens explica en quatre ratlles com han viscut l'experiència:
Hem estat un mes i mig a l’ institut fent les pràctiques 1 i 2 del Màster en Formació del Professorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L’experiència ha estat inoblidable. Hem treballat força per preparar les classes per als nostres alumnes, ens han acceptat molt bé, i s’han comportat bé amb alguna distracció. Els companys docents són molt simpàtics, ens han donat informació sobre l’ institut i ens han ajudat a què  el treball al centre fos més fàcil i amè.
Per Félix Torres, incloent els altres alumnes de màster.

08 de maig 2012

BESÖK AV SVENSKA STUDENTER

BESÖK AV SVENSKA STUDENTER (la visita dels alumnes suecs) 

Altra vegada han estat 8 dies intensos els que han passat els alumnes suecs en terres catalanes. Seguint amb l´intercanvi que l´institut fa amb la ciutat sueca de Linköping, la segona quinzena d´abril vam tenir entre nosaltres 7 alumnes suecs acompanyats de dues professores. Com és habitual van copsar la realitat del nostre institut assistint a algunes classes i no van deixar escapar la possibilitat de viure la diada de Sant Jordi a Barcelona. I entre les classes i Barcelona van tenir temps de passar per Reus, Cambrils, Tarragona i els pobles respectius dels nostres alumnes amfitrions. Sembla que se´n van anar molt contents per l´experiència viscuda, però alhora tristos per haver d´ acomiadar-se dels que són els seus amics catalans. Gràcies a tots els que han col.laborat en fer d´aquests dies un èxit !!!










 

04 de maig 2012

RECULL FOTOGRÀFIC DE LA JORNADA CULTURAL


L’ALCALDE DE RIUDOMS ENS EXPLICA ELS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS

Ahir els alumnes d’Economia de 1r de Batxillerat van conèixer com són els Pressupostos de l’Ajuntament de Riudoms. Ens ho va explicar a classe l’alcalde de Riudoms, que és qui més bé els coneix, ja que també és el regidor d’Hisenda del poble.
Aquesta activitat s’inclou dins el tema de Política Fiscal, que pels no entesos té a veure amb les actuacions que fa el sector públic relacionats amb els seus ingressos i despeses. Es tracta d’un tema de molta actualitat, i aquests dies els mitjans de comunicació en van plens, ja que el nou govern acaba de presentar els de l’any 2012.

A més de conèixer al detall la previsió dels ingressos i despeses de l’Ajuntament per aquest any, també hem après moltes coses del poble que no sabíem, com el consum d’aigua o les escombraries que generem en un any, el que costa organitzar festes com les Barraques, o el cost anual de mantenir les instal·lacions esportives.

Moltes gràcies de nou al Josep M. Cruset, que cada any es busca un foradet a la seva apretada agenda per explicar-nos, amb il·lusió, com es quadren les xifres del municipi i per ensenyar-nos, també, imatges curioses de Riudoms i que pocs coneixen.