14 d’abril 2012

CONTINUEN LES PROTESTES

Acabada la Setmana Santa, temps de devoció i reflexió, comença la recta final del present curs. Moltes coses estan en joc per aquest últim trimestre i una d'elles, sense cap mena de dubte, és el seguiment de  les protestes al nostre centre contra les últimes retallades en Ensenyament.
El passat Consell Escolar es va aprovar l'estat de comptes del nostre institut que ha vist reduïdes en els dos darrers anys les assignacions de la Generalitat en pràcticament un 50% (és a dir que el centre té ara la meitat de pressupost que fa dos cursos). Això ha de ser una cosa que ens ha de preocupar sèriament perquè significa que disposem de molts menys recursos per tirar endavant el projecte educatiu del centre i, el que és més important, menys diners per poder garantir unes condicions de treball adequades. La severa retallada vol dir que a l'institut potser haurem d'encendre menys la calefacció a l'hivern, dedicarem menys hores a la neteja del centre, allargarem encara més els terminis per canviar els ordinadors obsolets, deixarem sense arreglar aquella gotera o pintarem les parets brutes amb menys freqüència. Això probablement ens portarà a un institut més fred, més brut i més envellit.
Si afegim a aquest panorama la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris (recordem que la majoria dels treballadors del centre ho som) degut a les successives reduccions que hem patit en els nostres sous, l'augment de l'horari lectiu al centre i la pujada general de l'IRPF, trobarem que la situació comença a ser preocupant. No és bona notícia per a l'institut tenir professors, conserges i administratius emprenyats amb un govern que poc se n'ha recordat d'ells en èpoques de vaques grasses i que ara carrega els seus problemes pressupostaris damunt les seves esquenes. Un personal més desmotivat en un centre menys habitable no sembla una fórmula massa engrescadora.
Per això és important que tots els membres de la comunitat educativa estiguin ben informats i puguin prendre decisions meditades. Des d'un grup de professors i professores ens va sorgir la necessitat de fer evident el nostre desencant i per això vàrem decidir encetar una protesta el passat dia 29 de març que ja va ser recollida en aquest bloc. Ara, per tal que no s'oblidi, continuarem la nostra protesta lluint samarretes grogues amb el símbol antiretallades tots els dimecres al matí. També hem preparat per a la Jornada Cultural del proper 23 d'abril un taller d'estampació de samarretes grogues i de creació de pancartes reivindicatives que penjarem en algunes parets de forma indefinida.
Aquest final de curs és una bona època per a defensar un ensenyament de qualitat encara que sigui amb petits gestos i esperem que molts de vosaltres us hi sumeu.

Eduard Ortells
Professor de Matemàtiques