30 d’abril 2013

ENLLESTINT EL NOU EXEMPLAR DE LA REVISTA

El nou exemplar de la nostra revista "La Mòbila" està enllestint els seus últims continguts. Des de la seva direcció, l'Elena Baró ens ha fet arribar un enllaç per tal que pogueu fer un tastet. En aquest cas ens ensenyen uns vídeos dels alumnes de l'optativa de música de 4t d'ESO.

26 d’abril 2013

EL PUNT DE LLIBRE DE SANT JORDI

Com cada any els alumnes de segon d’ESO de l’institut han participat en el concurs de disseny d’un  punt de llibre, que organitza l’Àrea de Cultura i Festes de Riudoms.

Els guanyadors d’aquesta convocatòria han estat: Núria Araque (Primer premi), Nil Munté (segon premi) i Màrius Ionut (Tercer premi). El diumenge passat aquests  alumnes van recollir el premi a la plaça de l’església.tal i com podeu veure en la imatge.

Per Sant Jordi, tots els alumnes de l’institut van tenir un exemplar del  punt de llibre guanyador. Adjuntem la imatge del Primer premi.

Felicitats als guanyadors!

25 d’abril 2013

MENCIÓ D'HONOR A L'OLIMPÍADA ESPANYOLA DE FÍSICA


Felicitats a l'alumne de 2n de Batxillerat Enric Prats Salvadó! Despres d´haver estat seleccionat en la fase catalana de la Olímpiada de Física, ha participat a la fase nacional de les XXIV Olimpíades espanyoles de Física realitzada a Lleida.
Aquesta fase nacional ha tingut lloc del 12 al 15 d'abril i ha consistit en dos exàmens de física, un de teòric i un altre de pràctic. L'Enric ha aconseguit una menció d'honor.


EL PLAER DE LA LECTURA



En  el marc del Pla Lector del Centre, el Departament de Ciències Socials ha endegat una proposta per tal d'impulsar la lectura en els alumnes, en  principi a 1r cicle de l’ESO. 
Es tracta d’atendre la diversitat de l'alumnat per dalt, oferint lectures optatives de llibres adaptats, amb un rerafons bàsicament històric però també literari o de ficció.
El departament compta amb amb una cinquantena de títols, que pensem anar ampliant amb noves adquisicions o a través de la biblioteca del centre i la municipal, vista la bona acollida que ha tingut aquesta proposta.
Els alumnes disposen de 15 dies (prorrogables) per a fer la lectura i unes activitats pautades sobre el llibre. El treball s’entrega al professor, que ho tindrà en compte a l’hora de puntuar l’alumne.
A final de curs farem una valoració detallada d’aquesta iniciativa.

COM ÉS EL DIA A DIA D’UN EMPRENEDOR?

Un grup d’alumnes de Batxillerat han assistit a la xerrada que ens ha fet l’emprenedora Joana Artís, que és enginyera industrial i sòcia fundadora de Tiendeo.  Es tracta d’una empresa d’internet d’ajuda al consumidor per tal de comparar diferents ofertes del mercat de tot tipus de productes.
Aquesta xerrada forma part del projecte FemCAT. Es tracta d’una fundació formada per empresaris i directius catalans que volen fer de Catalunya un país més avançat, econòmica i socialment, a través d’iniciatives concretes, com l’organització de xerrades als centres de secundària. 
L’objectiu és explicar en primera persona la seva experiència empresarial, i donar a conèixer el rol dels emprenedors i la seva importància.
A més de conèixer l’origen i el funcionament de Tiendeo, hem trobat respostes a moltes preguntes. Per exemple: Com és el dia a dia d’un emprenedor? Per què els agrada la seva feina? Quines habilitats requereix? Quines decisions cal prendre?


24 d’abril 2013

HARLEM SHAKE DE LA JORNADA CULTURAL

Un Harlem Shake és un fenomen d'internet basat en vídeos virals que començaren a difondre's a la xarxa a començaments del present any 2013. La dimensió mediàtica del gag ha estat extraordinària gràcies a plataformes de vídeo com YouTube on podreu trobar milers d'exemples. 
En tots els vídeos es reprodueix el tema de música electrònica Harlem Shake amb modificacions de veu fetes per un cantant de reggaeton que repeteix la frase con los terroristas i un altre frase que repeteix when do the Harlem shake.
Sempre comencen amb una persona que balla el tema en solitari durant uns segons mentre un grup de persones no li fan cas i després amb un canvi brusc d'imatge tothom balla disfressats amb moviments un tant estrambòtics.
Aquest fenomen ens ha servit a un grup d'alumnes i professors per a passar una bona estona i, tot i que la idea original era fer un concurs, el baix nombre de participants només ens ha permés fer un vídeo original i molt divertit.

22 d’abril 2013

VISITA DEL ALUMNES DE LLATÍ I GREC A TARRAGONA


El dijous 18 d’abril, els alumnes de Llatí i Grec de 1r i 2n de BAT, vam anar a Tarragona per tal de veure les muralles, el pretori, el circ, l’amfiteatre, el fòrum, la catedral, etc.
Durant el matí ens vam dedicar a fer fotografies i escoltar com el nostre professor, José Luís Cimarras, ens anava explicant relats de cada lloc que visitàvem.
A la tarda, vam anar cap al teatre del Camp de Mart a veure l'obra L'Amfitrió de Plaute on abans d’entrar i seure van aparèixer un grup d’animació vestits de romans, tocant música i fent gresca per a què la gent ballés i s’ho passés bé.
  Per mi, veure la Tarraco romana i l’obra va ser molt gratificant.

   Marta Saura


21 d’abril 2013

PARTICIPEU EN ACTIVITATS SOLIDÀRIES!


SANT JORDI JA ÉS AQUÍ I US VOLEM CONVIDAR A TOTS A PARTICIPAR EN LES ACTIVITATS SOLIDÀRIES QUE HEM ORGANITZAT PER TAL DE RECOLLIR FONS PER A LES MOTXILLES ESCOLARS DE BOLIVIA.
TOTS ELS DINERS RECOLLITS S'ENVIARAN A L' AEPECT ( ASOCIACIÓN DE PROFESORES DE CIENCIAS DE LA TIERRA) PER A LA CAMPANYA D'AQUEST ANY.
MOLTÍSSIMES GRÀCIES PER LA VOSTRA COL.LABORACIÓ!!!

JA US INFORMAREM DE L'IMPORT RECOLLIT  AL BLOG I DE LES PROPERES ACTIVITATS PREVISTES.



ALUMNES I PROFESSORS COL.LABORADORS DE "REGALA ESCOLA" 

20 d’abril 2013

NOVA RETOLACIÓ DE LA BIBLIOTECA


Els alumnes de 2n d’ESO han dut a terme en les darreres setmanes, un exercici de disseny de tipografies proposat, quant a la forma i l’estètica, des de l’àrea de Plàstica i, quant al contingut, des de la Biblioteca de l’institut.

Fetes les lletres amb tot de materials, colors, dissenys, plantejaments diversos, vistosos i sorprenents, els mateixos autors les han col·locades a les portes d’accés a la biblioteca en una acció que ha vinculat, també, al projecte el servei de Mediació.

Si de sempre les lletres conformen paraules i les paraules comunicació, en aquest cas, han propiciat múltiples complicitats, transversalitat i una retolació nova i d’allò més  aconseguida.

Enhorabona als companys de 2n d’ESO!












EMBOLICA QUE FA FORT!

El proper dissabte 11 de Maig, Dramèdia Teatre torna als escenaris amb nous fitxatges per a representar: Embolica que fa fort! 

Després de molts anys de silenci, la companyia de teatre riudomenca torna amb una comèdia on la mentida s'imposa des del principi fins al final:
Un matrimoni aparentment normal i una segona residència donen peu al desenvolupament de la trama. 
L’ingredient còmic de l’obra, resideix en la inventiva dels personatges per evitar ser descoberts i en el confús del seu argument, imposant-se un ritme in crescendo al llarg de la representació. 
El canvi de plans de l’esposa, obligarà  a la resta de protagonistes a anar modificant a poc a poc la realitat, donant lloc a una infinitat d’equívocs i riallades constants. Davant de tot això, uns estudiants aprofiten la circumstància que la casa es troba deshabitada entre setmana, per poder donar-se  empara, i així viure d’”okupes” durant el curs lectiu.
Un parell d'estudiants del nostre centre hi participen com actors, és per això que us animem a anar al Casal de Riudoms on a partir del dia 25 d'abril es vendran les entrades per a gaudir de  la representació.

Tot seguit us n'ensenyem el cartell:

KINTUS'95



Amb motiu de la diada de Sant Jordi, els Kintus'95 (molts d'ells estudiants de Batxillerat del nostre centre), organitzen una parada a la plaça de l'església aquest diumenge 21. Jocs, tallers per als nens i un esmorzar són algunes de les activitats que estan preparant per sorprendre'ns i aconseguir diners pel fons comú (tal com diuen) per anar de viatge, o pagar-se els estudis...

Us animem a participar-hi, com també a jugar al Bingo Popular que organitzen i que tindrà lloc a la mateixa plaça a les 18:15h de la tarda.

 A veure què us sembla el cartell que han preparat:

GUANYADORS DEL IX CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA



El dimarts 16 d’abril, els alumnes Núria Garcia Reina de 4t i  Paula Martí Torrell i Gerard Salvadó Galícia de 3r van participar, conformant el grup “Tropa de Corsaris”, en els Quarts de Final del IX Certament Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu alta organitzat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Enciclopèdia Catalana dins el Pla Nacional de Lectura (2012-2016), Impuls de la lectura. L’acte es va celebrar a la Sala d’Actes del Centre de Lectura de Reus.

Els participants van haver de llegir un fragment de l’obra Cròniques de la Veritat Oculta de Pere Calders d’entre els seleccionats per l’organització. El jurat, valorant la bona feina feta, els va proclamar guanyadors en aquesta fase del Certamen cosa que els portarà a les Semifinals que se celebraran a Tarragona el proper 22 de maig.

Els felicitem per l’experiència viscuda i per l’èxit assolit i ens felicitem tots plegats per haver fet present l’Institut Joan Guinjoan en un certamen de prestigi provat.

16 d’abril 2013

PREMI DE LA SOCIETAT CATALANA DE QUÍMICA PER A LA CARLA MARTÍ

El passat dia 10 de març de 2013 es van lliurar els Premis als treballs de recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química, per la Societat Catalana de Química. La Carla Martí, una de les nostres alumnes, va ser premiada en aquesta setena edició. Va participar en el concurs amb el treball de recerca anomenat Nanopartícules: la mida importa que va realitzar aquest curs. El projecte es va desenvolupar a partir de la feina de laboratori duta a terme en la Univeritat Autònoma de Barcelona dins el Programa Argó i formava part del projecte anomenat “Síntesi i caracterització de nanopartícules inorgàniques”. 
El premi que li fou atorgat és un premi especial d’Estades Científiques a la Universitat.

Enhorabona a la Carla per l’esforç, per la constància i per l’interés que sempre ha mostrat a l'hora de desenvolupar el seu treball de recerca dins un tema molt actual i que inclou els avanços i aplicacions més recents en el camp de la nanotecnologia .


15 d’abril 2013

PRESENTACIÓ DE TREBALLS DE RECERCA AL FÒRUM TRICS


El passat divendres 12 d’abril es va celebrar al Complex Educatiu de Tarragona la
setena edició del Fòrum de Treballs de Recerca de Batxillerat en l'àmbit de les Ciències
i la Tecnologia al Camp de Tarragona. És una activitat que organitza cada any el CRP del

Tarragonès i que patrocina l'Associació Empresarial Química de Tarragona AEQT. En
aquesta edició hi han participat 26 centres del Camp de Tarragona.

Durant tota la jornada més de 100 alumnes de 2n de batxillerat de diversos instituts de
la província presenten els seus treballs de recerca científics i tecnològics als alumnes
de 1r curs. S'organitza en tres blocs horaris en els que simultàniament es presenten,
en diferents espais, 36 treballs de recerca. És una oportunitat per intercanviar experiències i difondre els treballs de recerca i la feina que es fa als instituts.

El nostre centre ha comptat amb la participació dels alumnes de 1r de Batxillerat A, com a oients, i dels alumnes de segon curs Cristina Elena Rusu i Enric Prats, com a
ponents, i que van fer unes intervencions de molta qualitat. Els seus treballs els podeu
veure a la web del centre.

Els alumnes de segon, a més de fer la presentació dels treballs, també participen en la realització d’uns tallers de comunicació, i formen part d’una publicació digital conjunta.

Els millors treballs de l’àmbit tecnològic, com és el cas del treball de nostre alumne Enric Prats, tenen opció, a més, al premi del Col·legi d’Enginyers de Tarragona.

GUIA PER A LA CONSULTA DELS TREBALLS DE RECERCA

Des de fa un parell de cursos el nostre centre ha treballat per a impulsar la possibilitat de consultar els treballs de recerca de l’alumnat de Batxillerat tant en format de paper com en format digital.
Fins ara la consulta en format digital es podia realitzar des de la pàgina Web del centre:
http://www.institutjoanguinjoan.com/#!__batxillerat/treball-de-recerca
Aquesta opció, però, només permet accedir al conjunt de treballs sense criteris de selecció.
Amb la incorporació de la biblioteca del centre al programa ePèrgam2 s’ha procedit a la catalogació dels Treballs de Recerca dels cursos 2011-12 i 2012-13 i s’ha facilitat la seva cerca per anys, departaments, àmbits i paraules clau.
Us animem a consultar-los per tal de veure el nivell de qualitat de molts d'ells.