10 de febrer 2015

XERRADA SOBRE LA INDÚSTRIA A CATALUNYA

El passat dimecres 4 de febrer, els alumnes de la modalitat Geografia de segon de batxillerat juntament amb els de la modalitat d’Economia de primer, van assistir a una xerrada que va fer en Josep Maria Arauzo, professor de la Facultat d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili.
La xerrada va tractar sobre la indústria a Catalunya, exactament de la deslocalització i la reindustrialització de les empreses situades en el nostre país. Al començament de la xerrada en Josep es va centrar en els avantatges i desavantatges del tema en general, i després es va centrar en tres temes més concrets:
1) deslocalitzacions: causa i origen
El perquè tenen lloc aquestes deslocalitzacions són perquè el sòl és més barat, per la mà d'obra i salaris més baixos i per certes facilitats (aranzels, avantatges fiscals,..)
2) el punt d'inflexió en les deslocalitzacions 
Sí hi ha hagut un canvi en el tema esmentat, com pot ser la Xina, una potència que avui dia s'està aturant.
3) la reindustrialització a Catalunya
Té lloc a Catalunya i a la vegada a la resta d'Europa. Es tracta de tornar a recuperar empreses que s'han deslocalitzat. Avui en dia ja hi ha agents econòmics i polítics que aposten per dur-­ho a terme.
Els alumnes durant aquella hora, van poder interactuar amb en Josep fent­-li algunes preguntes, en cas de dubtes, i responent-­ne d’altres. La conferència, en la nostra opinió, va estar bé i vam aprendre diverses coses, entre elles, algunes que desconeixíem, sobre la situació actual de la indústria a Catalunya.
Amanda Ferré, Joan Ignasi Solé i Arnau Carbonell