28 de febrer 2015

VISITA D'ALUMNES DE L'ESCOLA BEAT BONAVENTURA


Els passats dies 18, 19 i 20 de febrer dins de la seva setmana cultural "Som científics", els alumnes de 4t i 6è de l'Escola Beat Bonaventura van visitar els laboratoris de l'Institut.
Durant la visita van assistir a unes sessions pràctiques en les què es van realitzar petites experiències (disseccions de pulmons i cors de bens pels alumnes de sisè i experiències sobre la pressió atmosfèrica pels alumnes de quart) supervisades pels professors Tina Mendoza i Ramon Borràs del departament de Biologia i Geologia. Els nens i nenes s'ho van passar molt bé i es van interessar molt pels temes científics.





26 de febrer 2015

JORNADA DE PORTES OBERTES


Apunteu-vos la data: el proper dimarts 3 de març a partir de les 17,30 hores es farà la Jornada de portes obertes del nostre centre. A la sala d'actes, l'Equip Directiu i representants de l'AMPA faran una breu presentació. Després hi haurà una visita guiada per les nostres instal·lacions i un berenar gentilesa de l'AMPA per a cloure l'acte.
L'objectiu fonamental de la Jornada és donar a les famílies totes les informacions referents al funcionament de l'institut. Us hi esperem!

24 de febrer 2015

JORNADES DE VAGA D'ESTUDIANTS

El Sindicat d'Estudiants ha convocat vaga general d'estudiants per als dies 25 i 26 de febrer. En aquesta ocasió les jornades d'atur estan dirigides a demanar la retirada del decret 3+2 que afecta als estudis universitaris i què, segons aquest sindicat, és un intent de privatitzar la universitat pública. 
En el nostre centre s'han acollit de forma majoritària els alumnes de Batxillerat i Cicle Formatiu.

20 de febrer 2015

SORTIDA A L’EXPOTÈCNIC DE TARRAGONA


Els alumnes de 3r A, 4t A, 4t Aula Oberta d’ESO i alguns de 2n de Batxillerat vam fer una sortida a l’Expotècnic de Tarragona per a veure els Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior.
Ens van explicar que necessitem el Graduat d’ESO per fer un Grau Mitjà, que després podem continuar amb un Grau Superior i com podem arribar a la Universitat. Ens van ensenyar on podíem trobar informació de tots els Cicles, de les assignatures de cada un, en quin lloc els podem estudiar,...
Quan vam sortir, ens van acompanyar pels dos instituts (Cal·lípolis i Pere Martell) a veure alguns cicles i com es treballava en cada un. Alguns alumnes d’aquests classes ens van donar la seva opinió i ens van explicar els detalls del cicle que estaven estudiant.
Va ser una sortida molt interessant i molt profitosa ja que molts alumnes vam tenir una orientació per decidir quin cicle volem fer el curs que ve.

Sara Abás i Paula Grande


19 de febrer 2015

DES DE BARCELONA, AMB JOAN GUINJOAN


Diumenge 15 de febrer vaig tenir el plaer d’assistir al concert de l’OBC a l’Auditori de Barcelona. El motiu va ser l’estrena de l’última obra de Guinjoan, el Concert per a acordió i orquestra.
En paraules del compositor, aquest concert vol ser un homenatge a l’acordió, l’instrument que tocava en Guinjoan de menut i que l’introduí al món de la música. 

Una obra plena de matisos sonors i amb una riquesa tímbrica al més pur estil Guinjoan. Ja des del primer moviment, s’entreveu el magnífic treball que culminarà al tercer moviment, amb l’esclat de la percussió, per portar-nos a un final espectacular i ple de color.
Un matí d’emocions, en què  el públic assistent vam ser conduïts per l’entrellat d’un intens diàleg entre l’acordionista –Iñaki Alberdi- i l’orquestra de la mà de Pablo González, i ser testimonis d’un Joan Guinjoan agraït per la càlida acollida del seu nou opus.

Pilar López Bastida

13 de febrer 2015

EXPOSICIÓ DELS TREBALLS DE RECERCA DEL CURS 2014-15


El passat divendres 6 de febrer va tenir lloc al casal Riudomenc l’exposició dels Treballs de Recerca del curs 2014-15.
Després de dies i dies de feina per fi hem pogut gaudir de la presentació del fruit de tot aquest esforç.
L’acte va començar amb els parlaments de les autoritats presents. A continuació va tenir lloc una divertida paròdia d’una entrega de premis al més pur estil dels Òscars conduïda per la Irene Margalef i el Joan Rabascall. La resta d’alumnes van anar passant per l’escenari per exposar els seus mèrits per guanyar el preat guardó. Com a tota gala de lliurament de premis, no hi va faltar l’actuació musical que va posar el punt i final a la presentació, a càrrec de la Júlia Aragonès i l’Elisabet Ballester.

Ja per acabar, abans de dirigir-nos al piscolabis gentilesa de l’AMPA, es va dur a terme el lliurament de beques als millors expedients acadèmics de batxillerat del curs anterior que van ser atorgats a les alumnes: Marta Dalmau, Irene Corts i Jimena Estévez.
Gràcies a tots els que hi vau participar!

Coordinació de batxillerat
Fotos cedides per en Carles Viñuales, membre de l'AMPA







10 de febrer 2015

XERRADA SOBRE LA INDÚSTRIA A CATALUNYA

El passat dimecres 4 de febrer, els alumnes de la modalitat Geografia de segon de batxillerat juntament amb els de la modalitat d’Economia de primer, van assistir a una xerrada que va fer en Josep Maria Arauzo, professor de la Facultat d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili.
La xerrada va tractar sobre la indústria a Catalunya, exactament de la deslocalització i la reindustrialització de les empreses situades en el nostre país. Al començament de la xerrada en Josep es va centrar en els avantatges i desavantatges del tema en general, i després es va centrar en tres temes més concrets:
1) deslocalitzacions: causa i origen
El perquè tenen lloc aquestes deslocalitzacions són perquè el sòl és més barat, per la mà d'obra i salaris més baixos i per certes facilitats (aranzels, avantatges fiscals,..)
2) el punt d'inflexió en les deslocalitzacions 
Sí hi ha hagut un canvi en el tema esmentat, com pot ser la Xina, una potència que avui dia s'està aturant.
3) la reindustrialització a Catalunya
Té lloc a Catalunya i a la vegada a la resta d'Europa. Es tracta de tornar a recuperar empreses que s'han deslocalitzat. Avui en dia ja hi ha agents econòmics i polítics que aposten per dur-­ho a terme.
Els alumnes durant aquella hora, van poder interactuar amb en Josep fent­-li algunes preguntes, en cas de dubtes, i responent-­ne d’altres. La conferència, en la nostra opinió, va estar bé i vam aprendre diverses coses, entre elles, algunes que desconeixíem, sobre la situació actual de la indústria a Catalunya.
Amanda Ferré, Joan Ignasi Solé i Arnau Carbonell

04 de febrer 2015

PROVA D'AVALUACIÓ DE QUART D'ESO 2015

Els propers dies 10 i 11 de febrer, els alumnes de 4t d'ESO realitzaran les proves de competències bàsiques 2015. Aquesta cita és una prova que avalua les competències i coneixements bàsics que ha d'haver adquirit l'alumnat al final de l'educació secundària obligatòria en competència comunicativa lingüística i en competència matemàtica.
http://www.phpwebquest.org/catala/user_image/wllwvi888723.jpgCal dir que és una avaluació externa de caràcter informatiu, formatiu i orientador, que vol ser una eina al servei dels centres, del professorat i de l'alumnat per impulsar la millora global del sistema educatiu català. És una activitat educativa i, com a tal, té caràcter obligatori, atès que està configurada com un dret i un deure dels alumnes.
Aquest és el quart curs que s'aplica i la fa tot l'alumnat de quart d'ESO de Catalunya.
 
L'horari establert és el següent:
 

Dia 10 de febrer, dimarts:        
           prova de llengua catalana, de 9.00 a 10.00h 
         prova de matemàtiques , de 10.00 a 11.00h

Dia 11 de febrer, dimecres:    
       prova de llengua castellana, de 9.00 a 10.00h          
 prova de llengua estrangera, de 10.00 a 11.15

Per a més informació visiteu la pàgina 
 

PRIMERA REUNIÓ DEL PROJECTE ERASMUS DEL CENTRE A ATENES



El nostre centre torna a participar en un programa Erasmus (abans dit Comènius) que s'allargarà durant dos anys, del 2014 al 2016. Els coordinador del nostre centre és el professor de matemàtiques Miquel Sánchez i porta per títol  "Preparing for life in the 21st century".

Aquesta vegada són cinc els centres de secundària implicats, apart del nostre, i pertanyen als següents països: Hongria, Rumania, Grècia, Turquia i Itàlia.

La primera reunió de treball va tenir lloc a Atenes dels dies 22 a 25 de gener -coincidint amb les eleccions al país!- D'entre els acords presos, destacar les dates de les properes trobades a cada país, amb les mobilitats d'alumnes corresponents, i el calendari de tasques a fer per part dels alumnes que hi particiaran, segons les pautes donades pels professors.
Les activitats treballaran diferents matèries, amb un fill conductor comú per a cada una d'elles, però reflexant les peculiaritas pròpies de cada país.
Les tasques, amb l'anglès com a llengua vehicular, es penjaran a la plataforma etwinning, a la qual hi podran accedir tots els alumnes.

De moment ja s'està treballant en la propera trobada o meeting a  Budapest, prevista per a meitats de març...ja us anirem informant!


03 de febrer 2015

XERRADA DE PREVENCIÓ PER A 3r D'ESO


Va ser una experiència inoblidable. El fet de pensar que qualsevol dia ens podem trobar en la mateixa situació que ells i que això impedeixi dur a terme el nostre dia a dia amb més “normalitat” i més “facilitat”, ens fa veure la realitat des d'un punt de vista totalment diferent. Només pensar que tots nosaltres podríem estar en el seu lloc, ens fa donar-li més valor a les nostres vides i no perdre cap moment. 
Una de les coses que ens va marcar més va ser quan ens van fer-nos donar compte i ens van fer reaccionar de que cadascú ha de fer el que a ell mateix li ve de gust fer, no el que li diguin els altres. Com a conclusió, tots ens vam veure reflectits en les seves vides d’alguna manera o altra. 


Núria Gonzalez
Olga Garcia
Aida de Tera
Helen Cortès

01 de febrer 2015

EXPOSICIÓ DELS TREBALL DE RECERCA DEL CURS 2014-2015

El proper divendres 6 de febrer, a les set de la tarda, es farà la inauguració i presentació dels treballs de recerca de Batxillerat del present curs escolar. El lloc escollit serà, com és habitual des de fa uns anys, el Teatre Auditori del Casal Riudomenc al carrer Sant Jaume. Us ensenyem el cartell que inclou les 24 portades dels treballs que s'exposaran i us convidem a acompanyar-nos.