28 de febrer 2014

OLIMPÍADES DE GEOLOGIA A TARRAGONA

El passat de 7 de febrer alumnes de batxillerat de Ciències de la Terra i Medi  Ambient de 1r i 2n , van fer equips per participar en les 5es Olimpíades de Geologia de Catalunya organitzades per AEPECT, Universitat Rovira i Virgili i altres institucions.
La prova consistia en un examen individual i una prova per equips. Anàvem preparats per intentar deixar el millor possible el nostre institut i, malgrat que no vàrem guanyar i no passarem a la fase següent, estem molt satisfets perquè va ser molt didàctic i vàrem pujar el nivell d’altres anys. L’experiència serà difícil d’oblidar.Ens ho van passar molt bé.


David Benítez i Claudi Ciobanu





SIMULACRE

Gran èxit en el simulacre d'evacuació a l'institut Joan Guinjoan de Riudoms!
Ahir dijous 27 de febrer a l'institut Joan Guinjoan de Riudoms es va realitzar el simulacre d'evacuació. Ha estat bastant exitosa la velocitat de la evacuació de totes les aules. Alguns alumnes de 2n es pensaven que era de veritat.
A continuació teniu una imatge realitzada per Jaume Civit Conde, professor d'educació física del nostre institut.


David Barenys Rovira, Institut Joan Guinjoan, Riudoms 27 de febrer de 2014

27 de febrer 2014

ÈXIT D’ASSISTÈNCIA A LES PORTES OBERTES

El dimarts 25 de febrer a la tarda vam celebrar la jornada de portes obertes al nostre centre. Cal destacar la gran afluència de famílies,  tant de Riudoms com de les poblacions de  Vinyols i els Arcs i Montbrió  del Camp.
L’acte es va iniciar amb la recepció i benvinguda a les famílies per part de l’equip directiu i de l’AMPA. Posteriorment la directora va fer una presentació del nostre centre.  Un cop finalitzada,  els pares i futurs alumnes van visitar les diferents instal·lacions i aules del centre, guiats per professors.

Agraïm la presència de les famílies, professors i la participació de l’AMPA en la jornada, que a més ens va oferir un berenar per clausurar aquest acte.





25 de febrer 2014

ANEM DE MUSEUS!



El dijous 20 de febrer els alumnes de 2n de batxillerat van fer unes classes  d’Història de Catalunya i d’Història de l’Art diferents: a les sales del Museu d’Història de Catalunya i al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Van acabar una mica empatxats, però tothom va coincidir en haver aprofitat molt el temps.
Vam marxar de bon matí per visitar l’excepcional església de Santa Maria del Mar, que surt al temari de Selectivitat, el fosar de les Moreres i, de pas, veure també les restes del Born, obertes recenment i que ens permeten evocar els dies de 1714.
A les 12h teníem visita guiada al Museu d’Història, en un recorregut que va abastar des de la industrialització a mitjants del s.XIX, passant pels moviments polítics i socials del primer quart del s.XX i la II República i acabant amb la Guerra Civil i el Franquisme. Va ser una sessió molt didàctica i entenedora dins la complexitat de la nostra història contemporània.
Amb molt poc temps per dinar, començàvem a la tarda la visita al Museu d’Art de Catalunya, on en un recorregut ajustat al temps limitat, vam repassar les grans obres que atresora, des del romànic al s.XX, i de les quals 9 surten al temari d’art de selectivitat. I encara hi vam afegir el Pavelló Alemany de Mies van der Rohe!!!
Molt cansats, però amb la sensació d’haver aprofitat el temps i experimentat el goig estètic  que dóna la visió directa del pas del temps i de l’obra d’art.

Amb ganes de tornar-hi i gaudir-ne amb més calma...

ECONOMIA I MEDI AMBIENT: nova conferència de la URV a l’institut

El passat divendres 21 de febrer el professor de la URV  Miquel àngel Bové Sans va venir a l’institut per parlar sobre economia i medi ambient.
La conferència s’inclou dins el programa divulgatiu que la universitat organitza de cara a centres de secundària que ho sol.licitin. Aquesta va ser demanada pel departament de C. Socials, dins la matèria de Geografia de segon de batxillerat i va comptar també amb l’assistència dels alumnes d’economia de primer i segon de batxillerat.

El discurs es va vertebrar al voltant de dos apartats: la relació entre economia i medi ambient i com l’economia ens permet millorar el medi ambient.També va repassar conceptes teòrics d’ecologia i la visió – pessimista, optimista o pragmàtica- que diferents economistes han tingut sobre el tema des dels inicis de la industrialització fins avui.
Es tracta de reflexionar sobre un tema que ens afecta cada cop més i que demana una intervenció decidida per part de tots els agents econòmics.


Agraïm a la URV aquestes iniciatives, que ajuden a completar la formació dels nostres alumnes  i ciutadans.




24 de febrer 2014

CARLA MARTÍ I ENRIC PRATS ENTRE LES 500 MILLORS NOTES D'ACCÉS A LA UNIVERSITAT

El Palau de la Música Catalana ha acollit aquest dissabte 22 de febrer el lliurament dels Ajuts Universitaris de la Fundació Catalunya - La Pedrera per al curs 2013-2014. Es premia als alumnes amb les millors notes d’accés a la universitat. Les beques han estat atorgades a 500 alumnes de diverses comarques i poblacions d’arreu de Catalunya i l’ import de cada ajut és de 1.000 euros. 

07 de febrer 2014

UNA D'ESPIES

Aquest passat cap de setmana, en José Luis Cimarras, professor
de Llatí i Grec del centre, va encetar una nova etapa com a 
divulgador radiofònic. En aquesta ocasió, en José Luis participa 
al programa de RNE1 "Viaje al centro de la noche" que s'emet 
a la matinada del diumenge al dilluns. La seva llarga intervenció 
ha girat al voltant de la vida de dones conegudes com a les 
més grans espies de la història. El programa, presentat per 
Amaya Prieto, repassa en la seva primera part les apassionants 
vides de Matahari, D'Andurain i Skarbeck.
Us deixem l'enllaç al més que recomanable podcast del programa:

http://www.rtve.es/alacarta/audios/viaje-al-centro-de-la-noche/viaje-centro-noche-1-viajamos-como-espias-02-02-14/2364651/


06 de febrer 2014

FÀBRICA BASF A TARRAGONA

El passat 21 de gener, tots als alumnes de 1r de batxillerat, dins de l’assignatura de Ciències per al Món Contemporani, van visitar l’empresa BASF a Tarragona.
Primerament ens van rebre i van posar un vídeo sobre la historia de l’empresa alhora que ens van explicar els productes que actualment es produeixen.
Ens van convidar a esmorzar i posteriorment varem visitar la planta PDH (planta de deshidrogenació de propà), tant les instal·lacions exteriors com la sala de control on treballen 8 persones a torns les 24 hores del dia. Segons ens van explicar, un cop a l’any aproximadament, fan una aturada total de la planta durant un mes per tasques de manteniment.
Un cop finalitzada la visita de la planta, Varem fer una pràctica amb alguns materials plàstics que es treballen allí. Havíem de examinar unes tires de colors diferents perf veure les seves propietats i després decidir quin plàstic seria el més adequat per fer diferents funcions.
La visita a la BASF va ser molt agradable i didàctica. Ens va sorprendre la responsabilitat que han de tindre els treballadors en la fàbrica.
Ens agradaria agrair l’atenció i el temps que ens van dedicar la Mònica, la Isabel i el Josep Mª durant la nostra estada així com l’obsequi que ens van regalar.
 Marina Fuentes i Anna Gil







05 de febrer 2014

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DE TREBALLS DE RECERCA 2013-14

El passat divendres 31 de gener, els alumnes de segon de Batxillerat que havíem realitzat el treball de recerca llarg vam exposar-lo a la sala multiús del Casal Riudomenc.

L'acte va estar encapçalat per un parlament de l'alcalde, Josep Maria Cruset; la regidora d'ensenyament, Margarida Borràs; la directora del centre, Mª Tessa Molas;  la presidenta de l'AMPA, Madga Torrell i la coordinadora de Batxillerat, Ana Belén Arias. A continuació, els alumnes vam sortir per grups a explicar el procés que cal seguir per a fer un treball de recerca: què suposa l'elecció d'un tema, marcar-se uns objectius, extreure unes conclusions...També vam poder gaudir d'una actuació musical de la mà de tres components del grup Segonamà: Oriol Morell, Òscar Ruiz i Ignasi Mir, juntament amb Jimena Estévez. Havent finalitzat l'acte de presentació, els assistents van poder fer un cop d'ull els treballs, que es trobaven exposats, i fer un petit refrigeri.

Ha estat una bona manera de concloure, i veure l'esforç de tots i cada un dels alumnes reflectit en els seus treballs.


Marta Dalmau



03 de febrer 2014

SORTIDA A L'ONADA

El passat dia 28 d’Octubre els alumnes de primer A vam fer una sortida a l’Onada per tal de passar una bona estona amb la gent gran i fer uns deliciosos panellets.
Quan vam tenir tots els panellets a punt per a posar al foc, ens van preparar un “pica-pica” ben bo.
Vam passar una gran estona amb ells i crec que ells també amb nosaltres.

 Cèlia Sansó Papió 1er A