31 d’octubre 2013

SORTIDA AL PARC DE TRÀNSIT

La setmana passada els alumnes de 1r d'ESO vam fer una sortida al Parc de Trànsit de Reus.
A l'arribar ens van fer una classe de teoria on vam aprendre totes les senyals i després ho vam posar en pràctica amb els cars i les bicicletes.
Ens ho vam passar molt bé!

Laia Pascual Hernández i Cèlia Sanasó Papió (1r ESO A)



30 d’octubre 2013

LA FINA ANGLÈS OMPLE LA SALA D'ACTES DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS

Ahir, dimarts, la Sala d'Actes del Centre de Lectura va quedar petita per donar cabuda a tots els amics, família i companys que vam voler estar amb la Fina en l'acte Lletres del camp: la trajectòria literària de Fina Anglès. D'una manera molt original i entranyable i, amb la col.laboració de la seva germana, vam anar coneixent anècdotes, pensaments i vivències, que ens van acostar a la seva infantesa, als seus somnis, anhels i a la seva literatura. La Fina narradora, poetessa, assagista, investigadora... se'ns va anar mostrant amb pinzellades del Codolenc, el gegant, de la Bella Lluna, del conte solidari Un grapadet d'arròs, de la Ruta Mir Manent i de les cantates Allò que no podia ser; Foc, foc, xip, xap, xop, i Nit de Nits. Precisament, la sorpresa va arribar de la mà de la Coral Infantil del Centre de Lectura que va cloure l'acte amb la interpretació de tres peces de les cantates.
Amb expressions com "procuro envoltar-me de coses que em diguin coses", "valoro l'amistat per damunt de tot perquè dones i reps sense esperar res a canvi" i "la Bella Lluna  és l'adult que estima una criatura independentment del vincle que tingui" ens podem fer una idea de la gran persona que hi ha darrere de l'escriptora. Com que, com ella mateixa diu, "no té cap intenció de deixar d'escriure" li desitgem que continuï per molt de temps la seva tasca literària.
Enhorabona!

                                                                                                Bella Lluna em vetlla el son
                                quan tinc ganes de dormir;
                                m'acompanya amb la claror,
                                em fa llum prop del coixí.

                                 [...]

                                 Però si els somnis em fan por
                                   i cridant m'he desvetllat...
                                    Bella Lluna em fa l'ullet
                                    i tot queda il.luminat.

                                 Junt amb ella mils d'estels
                                    allà dalt al firmament
                                    s'enriolen, s'enriallen


                                 i el meu món sembla d'argent!




Adela Nolla

28 d’octubre 2013

LA TRAJECTÒRIA LITERÀRIA DE FINA ANGLÈS

Aquest curs, el Centre de Lectura de Reus organitza un cicle de conferències titulat LLetres del Camp, compta  amb la participació d'escriptors destacats del Camp de Tarragona. Demà dimarts dia 29 d'octubre, a les 19:30 h, la professora i companya Fina Anglès explicarà la seva trajectòria literària. 
Hi esteu tots convidats!

25 d’octubre 2013

JORNADA DE VAGA A L'ENSENYAMENT

Aquest dijous 24 d'octubre havia convocada per part de la majoria de sindicats d'Ensenyament, una jornada de vaga. El seguiment d'aquesta vaga a les escoles i instituts tarragonins ha estat desigual (el ball de xifres habitual va des d'un 50% si venen dels sindicats fins un 16% segons la Delegació d'Ensenyament). Pel que fa al nostre centre, la totalitat del professorat no ha seguit la jornada. Sí ho han fet de forma majoritària els alumnes del CFGM i del Batxillerat. També hi hagut un augment significatiu d'absències per part d'alumnes de l'ESO que han deixat, en alguns casos, les aules força buides. 
Per la tarda, prop d'unes 4.000 persones s'han aplegat a Tarragona a la manifestació unitària contra la LOMCE, la LEC i les retallades del Govern.

24 d’octubre 2013

VENDA DE CASTANYES

Un any més els alumnes de 4t d'ESO organitzen l'activitat de 'VENDA DE CASTANYES' per tal de recaptar fons per al viatge de final d'ESO. S'ha enviat una carta a totes les famílies informant dels dies i els llocs ons els podran trobar venent castanyes:
 

 

18 d’octubre 2013

TROBADA DE KAIAC I BTT

El passat dimarts 8 d’Octubre, els alumnes de 4t d'ESO van prendre part a la Trobada de Kaiac i BTT a l’Hospitalet del Infant, organitzada pel Consell Comarcal de Baix Camp.
El bon temps va acompanyar i es va poguer gaudir d'una bona jornada per a practicar activitats aqüatiques.
Us deixem un breu recull fotogràfic de la sortida:








15 d’octubre 2013

EXPOSICIÓ DE CADÀVERS EXQUISITS

Durant el tercer trimestre del curs passat, a Educació Visual i Plàstica vam estar treballant les avantguardes històriques. La darrera activitat que van realitzar els alumnes sobre el tema va consistir en l'elaboració de cadàvers exquisits*.
El resultat de treballar conjuntament tots els grups de 2n d'Eso encara es pot anar a veure a la biblioteca fins la setmana vinent.


*
El cadàver exquisit és un joc inventat pels surrealistes consistent en la creació i invenció col·lectiva. Aquesta pràctica explora les possibilitats de la creació de textos i imatges en grup, amb aportacions parcials dels participants a l'obra final que, per als surrealistes, cercava la creació lúdica, espontània, intuïtiva, grupal i anònima alhora, accidental i tant automàtica com fos possible. El seu origen es troba a un joc de saló on els participants escrivien una part del relat i el passaven a un altre per que aquest el continués.
Fou practicat activament, en forma de relat i poesia, per Marcel Duhamel, Jacques Prévert, Yves Tanguy o André Breton com una actívitat més lúdica que no pas artística, amb resultats més experimentals que estètics. Nicolas Calas digué d'ell que era la "realitat inconscient de la personalitat col·lectiva"; Lautremont l'entenia com una mena de collage verbal i Max Ernst hi veia una situació, en termes molt surrealistes, de "contagi mental".
Segons la definició que dóna el Dictionnaire abrégé du surréalisme: és un «joc que consisteix a compondre una frase o un dibuix per diverses persones sense que cap d'elles tingués en compte la col·laboració dels anteriors participants. L'exemple que ha esdevingut clàssic, i que dona nom al mateix joc, ve d'una de les primeres frases obtingudes amb la tècnica: "Le cadavre - exquis - boira - le vin – nouveau" ("El cadàver exquisit beurà el vi nou")».
 Viquipèdia, enciclopèdia lliure.


 

13 d’octubre 2013

TUTORIA ENTRE IGUALS


Aquest curs 2013/2014, el Servei de Mediació de l’Institut Joan Guinjoan i Gispert de Riudoms ha implementat el programa Tutoria entre iguals.
(Vegeu pàg. web http://www.institutjoanguinjoan.com/#!__mediacio/tutoria-entre-iguals  ).

Per aquest programa, 51 alumnes de 3r han esdevingut, de manera voluntària, Tutors dels alumnes de 1r d’ESO (un o dos per alumne tutor).

A partir de l’acte de nomenament, celebrat el dimecres 2 d’octubre, es relacionaran entre ells per tal d’afavorir la conviència escolar, millorar la integració de l’alumnat nou, treballar per una cultura de la No exclusió i la No violència i integrar la Tolerància Zero a l’assetjament com un signe d’identitat del centre.

Vegem-los a les imatges!
NOTA: Si cliqueu damunt de les  imatges, les podreu veure més grans.







07 d’octubre 2013

GOOGLE CHROME, SÍ


SEMBLA SER QUE S'HAN SOLUCIONAT ELS PROBLEMES TÈCNICS I JA ES POT UTILITZAR EL NAVEGADOR GOOGLE CHROME PER DESCARREGAR DOCUMENTS DE LA NOSTRA PÀGINA WEB.