02 de desembre 2011

CONCERT HOMENATGE A JOAN GUINJOAN

El passat 28 de novembre se celebrà un concert d'homenatge a Joan Guinjoan amb motiu del seu 80è aniversari. L’acte, organitzat per la Residència d’Investigadors, va tenir lloc a l’Auditori de l’esmentada institució, al carrer Hospital de Barcelona, i va comptar amb la col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
L’acte va esdevenir una vetllada entranyable, no solament pel tarannà d’en Guinjoan, sinó pels amics, familiars i personalitats del món de la cultura i de la política que van voler acompanyar-lo en un concert que va aplegar un bon nombre de les obres més representatives d’aquest compositor català.
Tant el Dr. Francesc Farré, director de la Residència d’Investigadors, que presentà l’acte, com la Dra. Tess Knighton, de la Universitat de Cambridge, lloaren la personalitat i la vàlua del compositor.
El clúster inicial del Verbum de l’obra Genoma in Musica va obrir pas a tot un seguit d’obres molt ben triades que resumien la trajectòria del compositor. Els pianistes acompanyants i també els solistes en les seves interpretacions anaven preparant el camí per al plat fort del concert que va tenir lloc quan el mestre Joan Guinjoan pujà a l’escenari per acompanyar al piano El Cant Espiritual Indi que la soprano, Maria Hinojosa, cantà emocionada. A la segona part, el conjunt instrumental de l’Escola Superior de Música acompanyà els solistes en la interpretació de El Diari.
De Riudoms, la seva vila natal, només hi va participar "el seu institut", tal com a ell li agrada anomenar-lo, amb l’assistència de la Directora i d'una professora de música. Des d’aquí, fem extensiu l'agraïment d’en Joan Guinjoan a tota la comunitat educativa del nostre centre.
Si més no, és sorprenent que cap representant de la corporació municipal no acudís a l'acte. Cal tenir present que una figura de referència com Guinjoan situa Riudoms en el mapa mundial fet pel qual la ciutat, amb els seus representants municipals, hauria hagut d'acompanyar-lo en actes tan importants com aquests. No sigui cas que d'aquí uns anys hi hagi malentesos sobre el seu origen com ha passat amb altres personatges il·lustres.

Ester Ferrando


Podeu escoltar un breu de l'emissora Catalunya Radio per Xavier Chavarria en l'adreça