22 de març 2013

SELECCIONATS PER AL FEM MATEMÀTIQUES

Després del treball a l'aula i l'enviament dels resultats a la comissió organitzadora del Fem Matemàtiques 2013, els alumnes de 1r d'ESO Francesc Ciurana, Gerard Francesch, Marcel Ferré i Jacob Roca han estat seleccionats per a la següent fase que es celebrarà a Reus. 
Els desitgem molta sort!

21 de març 2013

PROVES CANGUR A L'INSTITUT

Com cada any per aquestes dates, alguns alumnes de l'institut han participat en les Proves Cangur de Matemàtiques. Ha estat aquest matí i han participat un total de 39 alumnes seleccionats de 3er, 4t d'ESO i Batxillerat. Els participants han respost durant 75 minuts diferents qüestions i problemes relacionats amb les matemàtiques. Ara, les seves respostes seran processades i d'aquí unes setmanes coneixerem els resultats. Per cloure l'activitat, els alumnes han recollit els diplomes que acreditaven la seva participació i han gaudit d'un bon tall de coca amb xocolata per a repondre les energies gastades donant-li al "coco".




CINC MINUTS DE SILENCI A LA PLAÇA DE L'OM

El dimarts, 19 de març de 2013, una representació del professorat de l'Institut "Joan Guinjoan" va assistir a la manifestació que va tenir lloc a la Plaça de l'Om de Riudoms en senyal de protesta per la mort d'una dona de 37 anys, filla de Riudoms, que va ser trobada morta a casa seva, a Reus, amb diverses ferides d'arma blanca, la seva ex parella es va entregar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. L'acte va consistir en una concentració a la plaça i cinc minuts de silenci en protesta del fet.

NOU HORARI DE SECRETARIA

Us informem que fins el mes de maig, secretaria amplia l'horari d'atenció al públic tots els dimarts fins les 17:30.
També aprofitem per recordar-vos que durant la Setmana Santa la secretaria del centre romandrà tancada.

19 de març 2013

VISITA A L'ESPAI DE L'ESTUDIANT DE VALLS

El passat divendres dia 8 de març els alumnes de 4t d'ESO van visitar durant dues hores l'Espai de l'Estudiant a Valls.

L'Espai de l'Estudiant és el saló de l’ensenyament de les comarques de Tarragona, una fira anual que inclou, entre d'altres, tota la proposta formativa a nivell universitari i de cicles formatius de Catalunya. 
La mostra, partint d’una idea de descentralització, preten atansar l’oferta informativa a la demanda de les comarques tarragonines i intenta optimitzar esforços  evitant la massificació i millorant les condicions en què els informadors realitzen la seva tasca.
Tot i faltar un bon nombre d'instituts que ofereixen cicles a les nostres contrades, de ben segur que alguns dels nostres alumnes van aprofitar el temps per tal d'aconseguir informació útil de cara al seu futur acadèmic i professional.

XERRADA SOBRE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Aquest dilluns 18 de març del 2013, tal i com es va anunciar al bloc, el professor d'història Rafa Yáñez ha ofert una conferència sobre la Segona Guerra Mundial per a tots aquells alumnes interessats.
La xerrada ha resumit i explicat amb només dues hores els sis anys que han marcat la història de la humanitat malgrat la gran quantitat de fets i la seva complexitat. Tota l'explicació ha estat acompanyada de mapes, esquemes, croquis i una selecció de les imatges més famoses i representatives.
Per a tots aquells que s'hagin quedat amb ganes de més, a continuació s'adjunta una recomanació de cinc llibres i cinc pel·lícules sobre la Segona Guerra Mundial.

 Enric Prats, 2n Batxillerat A

 
Llibres recomanats:

 'II Guerra Mundial', editorial Tikal, 9,95 euros
G. Sajer, 'El soldado olvidado', Books4pocket, 10 euros
I. Kershaw, 'Hitler, vol. II (1936-45), Quinteto, 12 euros
M. Hashiya, 'Diario de Hiroshima', Turner, 19 euros
R. Overy, 'Por qué ganaron los aliados', Tusquets, 11 euros
P.Levi, 'Si això és un home', La butxaca, 9 euros


Pel.lícules recomanades:

'Uno rojo, división de choque', dir. S. Fuller
'Cuando callan las trompetas', dir. J. Irvin
'Stalingrado', dir. J. Vilsmaier
'La batalla de Midway', dir. J. Smight
'Lluvia negra', dir. S. Imamura
'La zona gris', dir. T. Blake Nelson




NOTA INFORMATIVA DE LES EMISSIONS DEL PICALLETRES 2013 AL CANAL REUS TV



EMISSIÓ PICA LLETRES CANAL REUS TV

Tots els dilluns a les 15.30 h.

Reemissió: Dilluns a les 18.30 h, dimarts a les 12.30 h i 14.30 h, dissabtes
a les 11.30 h i diumenges a les 16.30 h. Tots els programes es penjaran
després de la seva emissió a la secció Pica Lletres de la web de Canal Reus TV
(www.canalreustv.xiptv.cat/pica-lletres).

PGM 1 - Dilluns 18 de març
COL·LEGI LA PRESENTACIÓ (A) - COL·LEGI PARE MANYANET (A)

PGM 2 - Dilluns 25 d març
INSTITUT GAUDÍ (A) - COL·LEGI LA PRESENTACIÓ (B)

PGM 3 Dilluns 1 d'abril
COL·LEGI PARE MANYANET (B) - INSTITUT GABRIEL FERRATER I SOLER (A)

PGM 4 - Dilluns 8 d'abril
INSTITUT JOAN GUINJOAN I GISPERT (A) - INSTITUT GAUDÍ (B)


PGM 5 - Dilluns 15 d'abril
INSTITUT GABRIEL FERRATER I SOLER (B) - INSTITUT JOAN GUINJOAN I
GISPERT (B)

PGM 6 - Dilluns 22 d'abril
COL·LEGI LA SALLE (A) - COL·LEGI MARIA ROSA MOLAS

PGM 7 - Dilluns 29 d'abril
INSTITUT BAIX CAMP (A) - COL·LEGI LA SALLE (B)

PGM 8 - Dilluns 6 de maig
ESCOLA PUIGCERVER (A) - COL·LEGI LA SALLE (C)
PGM 9 - Dilluns 13 de maig
COL·LEGI AURA (B) - ESCOLA PUIGCERVER (B)

PGM 10 - Dilluns 20 de maig
INSTITUT ROSETA MAURI - INSTITUT BAIX CAMP (B)

PGM 11 - 1a SEMIFINAL - Dilluns 27 de maig

PGM 12 - 2a SEMIFINAL - Dilluns 3 de juny

PGM 13 - FINAL - Dilluns 10 de juny

17 de març 2013

CONCURS DE RELAT BREU DE COCA-COLA


Concurso Coca-Cola Jóvenes Talentos Premio Relato CortoUn any més el centre participa en el Concurs de Relat breu que organitza la firma Coca-Cola per a alumnes de segon d'ESO. Enguany han estat seleccionats en la modalitat de llengua catalana els alumnes següents: Miquel Arjona, Júlia Dalmau, Anna Gil, Nil Munté, David Raya, Alba Sánchez i Mireia Sarraseca. En llengua castellana les alumnes seleccionades són Alba Sánchez i Georgina Jiménez. Els desitgem molta sort en la propera fase.

13 de març 2013

PROJECTE MOTXILLES ESCOLARS BOLIVIA

Dins la campanya 2013 “La educación, Puerta de Desarrollo” promoguda per l’AEPECT  ( Asociación Española para la enseñanza de las Ciencias de la Tierra), els alumnes de primer de Batxillerat engegaran una campanya de recollida de fons econòmics per al projecte “Mochilas escolares” per als nens de Zafra (Departamento de Santa Cruz), al sud-est de Bolívia .
La realitat social d’aquests nens és difícil. La majoria d’ells treballen en el conreu de la canya de sucre des de petits, amb els seus pares, i van canviant d’escola degut a la feina. El govern departamental està treballant en el programa “Más niños en la escuela, menos niños trabajando: hagamos equipo” que requereix una aportació de 1000 euros cada any per tal de dotar de motxilles i útils escolars a aquests alumnes .
Els nostres alumnes de primer de Batxillerat participaran en la recollida de fons econòmics mitjançant diferents activitats promogudes i realitzades per ells mateixos  dins i fora del centre.
Esperem la vostra col.laboració!

12 de març 2013

LA SEGONA GUERRA MUNDIAL EN UNA HORA I MITJA

A petició d'uns alumnes de 2n de Batxillerat, el proper dilluns a les 14.55 a l'aula de Socials el professor Rafa Yáñez intentarà resumir en una hora i mitja tota la Segona Guerra Mundial. Tots els alumnes estan convidats. Diem 'intentarà' perquè no se sap si ho aconseguirà. El que està clar és que el repte és fer-ho en no més de 90 minuts.

Quan se n'han enterat els tres de la foto no han pogut dissimular el seu escepticisme.

11 de març 2013

PREMIATS A L'OLIMPÍADA DE FÍSICA

L'alumne de 2n de Batxillerat Enric Prats ha recollit el premi aconseguit a la fase catalana de l'Olimpíada Internacional de Física 2013 organitzada per la Societat Catalana de Física. 
L'acte de lliurament de premis es va desenvolupar el passat divendres dia 8 de març a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona. 
L'Enric, junt amb d'altres vint alumnes de secundària seleccionats, participarà en les proves de la fase espanyola que se celebrarà a Lleida entre els dies 12 i 15 d'abril.

10 de març 2013

"MUJERES MALDITAS" DE RNE

Continua de forma intensa la col·laboració del nostre company José Luis Cimarras amb el programa de ràdio Mujeres Malditas de RNE.
Unes acurades aproximacions a les figures de Teodora de Bizancio, Cleopatra i Boudica són les últimes intervencions del "nostre" professor de llatí i grec.
El podeu escoltar en els podcasts del programa:


          http://www.rtve.es/alacarta/audios/mujeres-malditas/

09 de març 2013

INAUGURACIÓ DE LECTURES DE CENTRE


Dins el Cicle d'Hivern d'Art Contemporani del Centre de Lectura de Reus, aquest divendres s'ha inaugurat l'exposició Lectures del Centre. 
En aquesta mostra, cinc artistes trien un racó del casalot del Centre de Lectura per a apropiar-se'n de l'espai i redecorar-lo amb una proposta personal i creativa. Un d'aquests artistes és l'Ester Ferrando, "la nostra artista". 
Amb la seva particular visió, l'Ester obre el calaix dels seus records al voltant del singular edifici i des de la seva memòria torna a col·locar damunt l'antiga taula de la bibliotecària una màquina d'escriure especial, diposita dos cendrers reivindicatius d'uns temps diferents a la Sala Ramon Amigó i torna a posar al seu lloc l'enyorada cabina engolida fa uns anys per les noves tecnologies.
Una proposta interessant i recomanable que podreu gaudir fins el 30 de març.


PRESENTACIÓ EN PREZI DE LA CONFERÈNCIA DE GARCÍA MATEOS

CALÇOTADA A L'INSTITUT

A l'Institut Joan Guinjoan de Riudoms també ens ho sabem passar bé...quina calçotada!!!
I més endavant...concurs de "paella"...aprofitant que tenim professorat valencià...ja us anirem explicant!!!



07 de març 2013

PROVES LLIURES PER A L'OBTENCIÓ DEL TÍTOL DE GRADUAT EN ESO

Us adjuntem el link on es troba la informació de les proves lliures per a l'obtenció del títol de graduat en ESO.
ENLLAÇ

CONVOCATORIA PROVES D'ACCÉS A CFGM I CFGS


INSCRIPCIÓ TELEMÀTICA: a partir de les 9 h. de l'11 de març fins el 21 de març.
MÉS  INFORMACIÓ ALS SEGÜENTS ENLLAÇOS:

GRAU MITJÀ

GRAU SUPERIOR

06 de març 2013

CONFERÈNCIA DEL POETA RAMÓN GARCÍA MATEOS


El 4 de marzo, nuestro instituto Joan Guinjoan i Gispert  tuvo el placer de recibir la visita de Ramón García Mateos, poeta, ensayista, prosista, profesor titular y catedrático de Lengua y Literatura Española en el Instituto de Cambrils. El escritor sigue la línea iniciada por los poetas-profesor de la Generación del 27. García Mateos ha creado su propio mundo literario y personal; su arma, la palabra.

Los alumnos participaron activamente en el acto. Los de cuarto de ESO habían elaborado previamente, en la clase de visual y plástica, carteles que anunciaban su visita y participaron en la labor de ilustrar algunos de sus poemas. Los de 1º de bachillerato le brindaron una brillante introducción, recitaron algunas de sus creaciones e incluso tres de ellos compusieron e interpretaron una canción con letra de una de sus composiciones.
Durante una hora, los alumnos de bachillerato pudieron gozar de su grata y amena charla, participar y vivir, a partir de su experiencia personal, el proceso de la creación.  García Mateos demostró sobradamente ser un maestro dominando el verso. Sus palabras nos trajeron ecos y vivencias rescatadas del tiempo de su memoria evocadora, que, ahondando en el pasado, nos acercó a pueblos, caminos, a “estancias vividas en penumbra” y con la palabra y con su voz modulada, nacida desde lo más hondo de su alma nos llevó a sus orígenes e hizo patentes algunas de las afirmaciones de su obra: “Yo nací y he vivido camino de la tierra y de la nada, lentamente sintiendo el paso cotidiano de los días que uno tras otro acaban”.
Nuestro poeta fue desnudando su alma y nos trasladó a través de la magia de su voz sentida y rasgada al entrañable mundo poético, reservado única y exclusivamente a los magos de la creación.
Los alumnos pudieron comprobar que cualquier elemento podía ser fuente inspiradora, unas veces el pasado, otras el amor sentido o bien el perdido, otras un instante, una noticia  de tercer o cuarto orden en un periódico… Admitió que la cruda realidad que nos envuelve  le inspira poemas, prosas o “artilugios literarios” como a él le gusta denominarlos y se vale de ellos para poner de manifiesto su denuncia y repulsa ante todo lo que le está sucediendo al ciudadano de a pie.
Para más información les remitimos a la página web de nuestro instituto: www.institutjoanguinjoan.cat. Allí se encuentran otras páginas a las que acudir para saber más sobre el poeta y sobre su obra.
Para cerrar esta nota informativa vamos a utilizar un fragmento de su creación poética, evocador y conectado con la más honda tradición oral, una copla:
“en su cuerpo moreno
la luna clara
y en el vientre desnuda
la madrugada”


Carmen Serra Masalias
Profesora titular y catedrática de Lengua y Literatura Española

03 de març 2013

ENTREGA DE LES BEQUES DE L'AJUNTAMENT ALS MILLORS EXPEDIENTS DE BATXILLERAT


Durant l’acte de presentació dels Treballs de Recerca de Batxillerat el passat divendres al Teatre del Casal Riudomenc, l’alcalde Josep Maria Cruset va fer entrega de les Beques concedides per l’Ajuntament de Riudoms als tres alumnes amb millor expedient acadèmic de batxillerat del passat curs.
En aquesta ocasió les beques de 800, 400 i 200 euros han estat  per l’Iris Forcadell, la Montsant Guerrero i l’Anton Fargas respectivament.
Enhorabona a tots tres!



02 de març 2013

EXPOSICIÓ DELS TDR DE BATXILLERAT AL CASAL RIUDOMENC

Aquest passat divendres 1 de març s'ha fet la presentació dels Treballs de Recerca dels alumnes de Batxillerat de l'institut Joan Guinjoan. El lloc escollit per a l'ocasió ha estat la Sala Multiús del Casal Riudomenc. Aquest acte ja és una tradició del calendari escolar que es feia des dels seus començaments a la Casa de Cultura i enguany ha estrenat ubicació al considerar-se que l'anterior espai s'havia quedat petit.
La directora de l’institut ha començat l'acte presentant els diferents membres de la taula, presidida per l'alcalde de Riudoms i en la què participaven representats dels professors, de  l'AMPA i del propi Ajuntament i tot seguit ha donat pas a uns breus parlaments de tots ells. A continuació els alumnes han presentat sintèticament i un per un els setze treballs de recerca d’enguany. Després han pujat tots a un improvisat escenari i d’una forma menys formal han ironitzat simpàticament sobre els continguts i dificultats dels seus treballs.
Hi ha hagut agraïments molt especials a la Lali Ivern, coordinadora de batxillerat, i a l’Ester Ferrando, professora de dibuix i encarregada del muntatge i disseny de l’exposició.
Per cloure la presentació, la Rosa Roca i la Blanca Mallafré, ambdues alumnes del segon de batxillerat, han fet una actuació musical interpretant el tema “Somewhere over the rainbow”.
Després els assistents a l’acte, en la seva majoria familiars dels alumnes i professors, han pogut veure els diversos treballs exposats i copsar la feina realitzada al llarg del mesos mentre gaudien d’un aperitiu gentilesa de l’AMPA i de l’Ajuntament.
El sentiment general ha estat força positiu i tothom ha destacat la conveniència de continuar en aquesta nova ubicació per a les properes edicions.
Enhorabona a tots i totes i us informem que des de l’institut comencem ja mateix amb els treballs de recerca del curs 2013-2014!



01 de març 2013

EL PODER DE LA PALABRA


El próximo día 4 de marzo nos visitará Ramón García Mateos, poeta, ensayista, prosista y profesor de secundaria, sigue la línea iniciada por los poetas-profesor de la Generación del 27. García Mateos ha creado su propio mundo literario y personal, su arma, la palabra.

Es un maestro dominando el verso, sus palabras nos traen ecos y vivencias rescatadas del tiempo de su memoria que recorre pueblos, caminos, “estancias vividas en penumbra” y desde el silencio sentido con la palabra poética, su voz nos llega rotunda y nos acerca a sus orígenes y clama: “Yo nací y he vivido camino de la tierra y de la nada, lentamente sintiendo el paso cotidiano de los días que uno tras otro acaban”. Nuestro poeta busca sin cesar, va desnudando su alma y nos lleva a los espejos transparentes,  a las estancias de la casa, a los jardines y finalmente percibimos que solo halla soledad en su “ansia de vivir a contratiempo”.

Los elementos naturales cobran vida en sus versos y nos acarician el corazón suavemente con la luz, el alba, la noche, la penumbra, el mar, el agua, la lluvia, la nieve, el aire, los pájaros, las flores y los árboles que se deslizan silenciosamente y nos llegan llenos de vida trasladándonos a otras veredas, a los parajes del poeta y al fondo de su alma creadora, que desgrana una a una las palabras, las ordena, las domina y logra despertar sentimientos que creíamos dormidos. Entre los ecos de sus versos podemos degustar un café, una copa, sentir el recuerdo, la nostalgia, la ternura, los besos prendidos en los labios, el latir de su corazón y el amor sentido,  grabado en su alma con fuego y con ansia va mostrándonos la tibieza de su alma de poeta.

Su maestría se hace patente en su obra y nos lleva a la más honda poesía tradicional, es necesario destacar que es un maestro del soneto, no en balde uno de ellos ha sido publicado en la recopilación de Jesús Munárriz, Un siglo de sonetos en español, en Hay que abrir el soneto a la alegría, juega con la forma estrófica de las dos tendencias y con gran maestría afirma que “El soneto es el rey de los decires”, al tiempo que ensalza la copla como “pasión y sentimiento”, finalmente proclama que “Hay que abrir el soneto a la alegría… hay que girarlo en copla y en simiente”  y  termina la composición con esta copla:

“en su cuerpo moreno

la luna clara

y en el vientre desnuda

la madrugada”


Es importante decir que en su poesía hallamos amor, vida y muerte, no le tiembla la pluma cuando tiene que denunciar una injusticia o cuando pone de manifiesto la memoria de las víctimas de la vida. Su último libro es un libro de cuentos a los que él llama “artefactos literarios” plagiando explícitamente a Nicanor Parra. Es su segunda obra en prosa, defiende a los seres más débiles y carga su pluma contra los fuertes y contra los males de nuestra sociedad.

Ha recibido numerosos premios de poesía:

1993: Premio Jara Carrillo.
1995: Premio Conrado Blanco León.
1996: Premio Pastora Marcela
1997: Premio Blas de Otero por Triste es el territorio de la ausencia.
1999: Premio Marco Fabio Quintiliano.
1999: Premio González de Lama por Como el faro sin luz de la tristeza.
2001: Accésit al Premio Ciudad de Torrevieja por De ronda y madrugada.
2003: Premio Rafael Morales por Morfina en el corazón.
2007: Premio Internacional de Poesía Ciudad de Salamanca, por el libro Como otros tienen una patria.

Su última obra, publicada en 2012,  Baza de copas, ajuste de cuentas, ha recibido el XXII Premio Tiflos de Cuento.
 

Su conferencia acercará a los alumnos de bachillerato al proceso de creación literaria, su voz, profunda y grave los llevará al hondo mundo de la creación y despertará en ellos la magia de la palabra.

Para más información podéis acudir a nuestra página Web institutjoanguinjoan.cat, allí encontraréis otras páginas a las que acudir para saber más sobre el poeta y sobre su obra.

 

Carmen Serra Masalias