30 de gener 2013

CONFERÈNCIA DE LA URV A L’INSTITUT

El passat dijous 24 de gener el professor de Dret Públic de la URV Sr. Oliver Klein va venir al centre a parlar als alumnes de 2n de batxillerat de Socials sobre Moviments migratoris i canvi climàtic. L'activitat ha estat demanada pel Departament de Ciències Socials i està encabida dins el programa de conferències a centres de secundària que ofereix la mateixa Universitat Rovira i Virgili.
La seva amena exposició va donar peu a plantejar aspectes rellevants de la globalització com són l’escalfament del planeta, els desplaçament forçats de població, el paper de l’ONU, l’ACNUR i el Fons Monetari Internacional, la governabilitat dins de cada país, la pobresa i les guerres i tota una sèrie de reptes que la joventut, i tots plegats, haurem  de plantejar-nos  i  encarar.
Conferències com aquesta obren horitzons i ajuden a veure el món amb uns altres ulls. Agraïm des d'aquestes línies a l’Oliver Klein la seva aportació a la formació dels  nostres  alumnes.

25 de gener 2013

'SENDEROS DE GLORIA' TORNA A L'INSTITUT


El proper dimecres a les 14.55 projectarem la pel.lícula de Stanley Kubrick 'Senderos de gloria' per il.lustrar el tema de la Primera Guerra Mundial. Ja vam presentar el film en aquest blog en una entrada anterior -veure a la dreta l'etiqueta 'cinema'-. Serà a l'aula de Socials i en principi està destinada especialment als alumnes de 4rt i de 1r de batxillerat.





SURTEN LES QUALIFICACIONS FINALS DEL TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT


Ahir al matí es van fer públiques les qualificacions finals del treballs de recerca dels alumnes de segon de Batxillerat. Un dia després de les exposicions orals davant dels tribunals amb les quals conclou aquesta experiència, els disset alumnes han conegut les notes amb que han estat valorats els seus projectes.
Enguany aquestes qualificacions han estat molt altes ja que 6 treballs han tret una nota màxima de 10 i 7 han tret un 9.
Els projectes mereixedors de la màxima qualificació han estat:

Nanopartícules: la mida importa, autora: Carla Martí
Qui té sol, què més vol?, autor: Enric Prats
La vida en un marc, autora: Iris Domingo
Gaudí, vida i color, autor: Marc Ferratjes
El sistema financer, autor: Joan Muntó
El crit al carrer, autora: Alba Ruiz

Podreu conèixer el contingut dels 17 treballs en breu ja que, tal com van començar a fer l'any passat, es penjarà un enllaç a la pàgina web del centre per tal que es puguin consultar.









El proper mes de febrer es farà la presentació i l'exposició dels treballs a la Sala Polivalent del Casal de Riudoms. Us mantindrem informats de les dates i els horaris.
Enhorabona a tots els autors i autores per la feina feta!

24 de gener 2013

GAUDÍ VA NÉIXER AL MAS DE LA CALDERERA DE RIUDOMS



El  passat mes de desembre, l’artista Jordi Abelló va inaugurar l’exposició “Gaudí va néixer al mas de la Calderera de Riudoms”, al CERAP. Per motius d’agenda no ens va ser possible fer la visita en grup amb els alumnes, però el Jordi es va oferir desinteressadament a venir al centre, mostrar-nos els vídeos de l’exposició i explicar-nos la seva obra. Aquest matí els alumnes de segon de batxillerat han tingut l’oportunitat d’escoltar tot un seguit de reflexions sobre el fet creatiu amb la grandesa i la misèria que s’hi amaga.


També ens ha convidat  a acompanyar-lo aquest diumenge en una visita guiada al Mas de la Calderera per tal de descobrir aquells elements de l’arquitectura de Gaudí que encara hi són latents. Si us animeu, la convocatòria és a les  11:30h del matí a la plaça de l’església.

TEATRE I POLLOCK

El passat dia 16 de gener, els alumnes de batxillerat vam anar d'excursió a Barcelona. Primer de tot vam anar a la Fundació Miró, a Montjuic, a veure una exposició d'art contemporani: "El llegat de Jackson Pollock". Després, vam anar a la col•lecció permanent de Miró que hi ha a la Fundació.
A l'hora de dinar vam estar per plaça Catalunya i les Rambles. Al acabar vam anar cap al Teatre Nacional de Catalunya, a veure l'obra "Els nostres tigres beuen llet", una obra contemporania, de l'actor, escriptor i dramaturg Albert Espinosa.
Va ser una excursió cultural que va permetre que amplièssim una mica els nostres coneixements sobre l'art d'avui en dia.


23 de gener 2013

UNA REUNIÓ COM CAL

Vistos els diferents paisatges que ens rodegen en aquests temps aspres, plens de desencants i retallades, esquitxats per tot arreu de polítics corruptes i lladregots immorals, s'agraeix una iniciativa com la que es va dur a terme ahir al nostre institut. 
Tot i les reiterades (i sovint injustes) crítiques que rebem el professorat, la majoria de nosaltres dediquem esforços innumerables a tasques fora d'allò què és (estrictament) el nostre horari de permanència en el centre. 
Un bon exemple és el grapat d'incòmodes reunions que fem a l'hora del pati (la nostra hora d'esbarjo) per tal d'agilitzar algun tema (més o menys) important o tractar d'alguna qüestió (menys o més) urgent. 
Són aquestes trobades uns moments gens estimulants, plens d'entrades i sortides (els que arriben tard i els que marxen d'hora, que sovint són els mateixos), de mossegades a l'entrepà furtiu, de badalls de desesperació/gana/avorriment i d'algun que altre renec (per sota) d'algú que té un matí farcit de classes.
Per això avui haig d'aplaudir la brillant idea de la Lali, la coordinadora de Batxillerat, que ha aconseguit convocar-nos a una reunió informativa de tutors de treballs de recerca que ha estat tot un èxit. Tothom ha fet bona cara i ha participat de bon grat en la  trobada de feina que plantejada d'una altra forma ens hagués semblat un nou desencant pedagògic. I tot gràcies a una cafetera Nespresso, una caixa de galetes, un deliciós pastís de formatge i un munt de comprensió vers els seus companys i companyes. Gràcies Lali!
Eduard Ortells

21 de gener 2013

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "JOAN GUINJOAN, ÍNTIM. LES ARRELS DEL COMPOSITOR RIUDOMENC"

El proppassat diumenge dia 20 de gener i coincidint amb la festa major petita de sant Sebastià - el cap de la cohort de la guàrdia pretoriana imperial assagetat pels seus propis soldats per haver-se fet cristià en temps de Maximià -, a l'aula d'audiovisuals del nostre institut es va presentar el llibre "Joan Guinjoan, íntim. Les arrels del compositor riudomenc", d’Anton Marc Caparó Pujol i Maria Eugènia Perea Virgili, una biografia personal i íntima dels primers anys de la vida del compositor que dóna nom al nostre centre.

L'acte ha comptat amb la presència del Sr. Joan Guinjoan, dels abans citats autors del llibre, del director adjunt per a temes artístics del Palau de la Música Catalana, Sr. Víctor Garcia de Gomar, de la directora de l'institut i del Sr. Alcalde de Riudoms. Tots ells han omplert l'acte de contingut amb les seves encertades paraules.

A l'acte han assistit molts professors del centre i ciutadans del poble que, omplint la sala de gom a gom, han seguit els parlaments amb gran interès. L'acte ha acabat amb l'oferiment d'una copa de cava acompanyada d'avellanes i ametlles que han despatxat amb diligència alumnes de 3r d'ESO. En aquesta estona més distesa, la més d'una cinquantena de persones que han presenciat l'acte han aprofitat per a demanar al compositor, a l'autor i a l'autora -que és ex-alumna del nostre institut- la signatura i dedicatòria del seu exemplar del llibre, cosa que han fet amb molta amabilitat.

ASPÀSIA DE MILET PER JOSÉ LUIS CIMARRAS

Per als que han anat seguint la col·laboració del professor de Llatí i Grec del nostre centre, en José Luis Cimarras, amb el programa de ràdio Mújeres malditas de RNE us deixem l'enllaç a la pàgina del darrer programa. Des d'aquesta mateixa adreça us podeu descarregar els diferents audios de tots els programes anteriors.
En l'últim capítol, la protagonista és Aspàsia de Milet, dona influent en la vida cultural i política de l'Atenes del segle V a.C. i companya de Pericles durant 30 anys. Una dona maleïda per la seva condició femenina que va haver de lluitar per aconseguir l'admiració de filòsofs, artistes i polítics demòcrates de la seva època.


18 de gener 2013

JOAN GUINJOAN, ÍNTIM. LES ARRELS DEL COMPOSITOR RIUDOMENC


El Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar de Riudoms convida a tota la Comunitat educativa a la presentació del llibre Joan Guinjoan, íntim. Les arrels del compositor riudomenc d'Anton Marc Caparó i Maria Eugènia Perea, a càrrec de Víctor Garcia de Gomar, director adjunt per temes artístics del Palau de la Música Catalana.
L'acte comptarà amb la presència de Joan Guinjoan i se celebrarà el diumenge 20 de gener a dos quarts de dotze del migdia a l'Institut Joan Guinjoan.

Esperem la participació de familiars i alumnes en un acte tan entranyable com aquest.


17 de gener 2013

UN PROJECTE DE QUART PARTICIPA EN LA FIRST LEGO LEAGUE

El centre participa enguany de la First Lego League, un programa de creació robòtica per a joves. Aquesta competició compta en la present edició amb 28 equips de diferents ciutats espanyoles que coneixeran el desenllaç final el proper 2 de febrer a la Fira de Reus. 
Aquesta iniciativa és promoguda des de l'ETSE de la URV, l'Ajuntament de Reus i l'empresa BASF. És la nostra primera participació i l'Elena Baró, cap del Departament de Tecnologia del nostre institut, veu amb nerviosisme i amb il·lusió aquesta experiència. "Haurem de fer hores fora de l'assignatura, aprofitar hores de pati i treballar per la tarda i posar totes les energies" ha declarat per a una publicació comarcal en la qual s'ha recollit la notícia. 
El projecte del nostre centre està dissenyat pels alumnes del crèdit de modalitat de tecnologia de 4t d'ESO i consisteix en un lloc web accessible on quedin agrupats tots els serveis de Riudoms.
En el veredicte final es valorarà el treball en equip, la creació del propi projecte i el muntatge i funcionament del robot construït íntegrament amb peces Lego. 
Desitgem des d'aquestes línies la millor de les sorts als nostres representants.

16 de gener 2013

ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR DEL CENTRE


Tal com ja vàrem anunciar en una entrada anterior enguany tocava renovació del Consell Escolar. Amb data d'ahir es van realitzar les eleccions per a tots els sectors implicats. La jornada va transcórrer amb normalitat. Els resultats de les votacions van ser els següents:







Sector professors (renovació de 3 membres):


Lali Ivern Moretó                        32
Begoña Díez Aixalà                  29
M. Carme Torrents Rovira       26
Adela Nolla Cerdan                  17
En blanc                                      3


Sector pares (renovació de 2 membres):

Montserrat Papió Mestre         13
Josep M. Munté Gispert           12
Xavier Vives Bastida                 8


Sector alumnes (renovació de 2 membres):

Natàlia Carbó Font               242
Fiona Vives Gay                   239
En blanc                                   39
Nuls                                          12



El Consell Escolar amb la seva composició renovada es constituirà en sessió ordinària al llarg d'aquest mes. Desitgem una bona feina als nous membres!

11 de gener 2013

XERRADA SOBRE ELS ESTUDIS UNIVERSITARIS A LA UPC

Comença un nou any i comencen al nostre centre les diverses activitats complementàries. En aquesta ocasió, els alumnes de 2n de Batxillerat han comptat de nou amb la visita de la nostra ex-alumna Rosa Pàmies. La Rosa és Doctora en Enginyeria Biomèdica per la UPC i professora en aquesta universitat de Barcelona. Com cada any ens ha explicat quina és l’oferta d’estudis de la UPC i també ens ha mostrat exemples de possibles sortides professionals de diferents llicenciats universitaris. La Rosa és una alumna de la qual guardem un molt bon record a l'institut i li agraïm molt que hagi compartit amb nosaltres la seva experiència i el seu temps i li desitgem tota la sort del món en el projecte que està a punt d’iniciar al Canadà.