29 d’abril 2012

NOTÍCIES DES DE PETERLEE

El passat dijous 26 d'abril els representants de l'institut Joan Guinjoan de Riudoms vam arribar a Peterlee per participar en la trobada de Comènius en aquest centre.
Us adjuntem les fotos on podeu veure als alumnes fent la seva exposició en el simulacre de Consell Europeu defensant les propostes de Finlàndia. També han tingut oportunitat de conèixer molta gent d'arreu d'Europa i visitar alguns indrets ben diferents dels de casa.
See you soon!!!




27 d’abril 2012

ENTREGA DE PREMIS DEL CONCURS DEL PUNT DE LLIBRE

El diumenge passat , a la plaça de l'església, es van entregar els premis del concurs de punts de llibre que organitza l'Ajuntament de Riudoms. Com podeu veure a les fotografies de l'acte, els tres alumnes premiats: Mireia Vaquer Fortuny, Paula Martí Torrell i Marc Fortuny Badet, van poder assistir personalment a recollir els seus premis.
Des del centre agraïm aquests tipus d'iniciatives ja que esdevenen motivadores pels nostres alumnes.



CONCENTRACIÓ PER L'ESCOLA EN CATALÀ

Aquest dissabte 28 d'abril a les 19 hores hi ha convocada una concentració davant l'Ajuntament per l'Escola en Català. En aquest acte es llegirà un Manifest per aturar la sentència del Tribunal Suprem contra el català com la llengua vehicular de l’escola catalana.

Carta adreçada a les famílies de les nostres escoles:

Benvolgudes famílies


El català ha estat una llengua perseguida en nombrosos períodes de la nostra història. Tot i així la voluntat i perseverança de generacions i generacions de catalans i catalanes han fet perviure una llengua mil·lenària com la nostra.



En els darrers anys, una de les eines que ha permès recuperar al català el seu prestigi i el seu ús social i cultural ha estat el sistema d’immersió lingüística, un model que al llarg de tres dècades ha rebut el reconeixement internacional de la UNESCO i l’aval de la Unió Europea, entre altres organismes. Aquest model és una peça bàsica i irrenunciable per a la recuperació de la llengua catalana i per al manteniment de la cohesió social.



Una vegada més, forces polítiques i judicials de l'estat espanyol ataquen i sentencien el català i el sistema d'immersió lingüística. Les sentències judicials per imposar el castellà en l’ensenyament, igual com es va fer durant la dictadura franquista, tenen com a objectiu destruir la llengua catalana, el principal fonament de la nació catalana.



Pretenen trencar el consens social creat al voltant de la nostra llengua pròpia, acabar amb el model lingüístic escolar, judicialitzar la política lingüística i marginar el català com a llengua vehicular comuna i de relació del sistema educatiu.



Per la dignitat de la nostra nació , de la nostra llengua, de la nostra memòria, us esperem el dissabte dia 28 d’abril a 18’30 h a la Plaça de l’Om de Riudoms.






Escola Beat Bonaventura

Escola Cavaller Arnau

Institut Joan Guinjoan

Llar d’infants Picarols

JA TENIM EL VIDEO AMB LES FOTOS DE ROMA!

Ja podeu gaudir del video amb un recull fotogràfic del viatge de fi de curs de 4t d'ESO a Roma. Esperem que us agradi!

VISITA D'ESTUDIANTS FRANCESOS

El dilluns 16 d'abril van venir uns estudiants francesos a visitar el nostre institut Joan Guinjoan de Riudoms amb la intenció de practicar el castellà. Quan van arribar, els alumnes de la matèria optativa de 2n i 3r d'ESO de Francès els vam acompanyar a l'aula d'audiovisuals per tal d'ensenyar-los una presentació en PowerPoint sobre els costums catalans (des dels plats típics fins l'equip de futbol). L'exposició que va ser presentada pels alumnes de 3r d'ESO. En acabar la presentació els vam ensenyar l'institut i vam acabar al pati parlant francès i castellà. Finalment ens vam acomiadar d'ells amb un partit de bàsquet a les pistes de l'institut.

26 d’abril 2012

PARTICIPACIÓ EN LA SEGONA FASE DEL FEM MATEMÀTIQUES

El passat dimecres 18 d'abril quatre alumnes de 2n d’ESO (Fiona Vives, Paula Martí, Emilian Bosinceanu i Adrià Salvadó) van participar a la jornada-concurs FEM MATEMÀTIQUES 2012 que va tenir lloc a l’Arboç del Penedés. Després d’haver-se classificat en la primera fase, aquesta segona estava composta per 3 proves. La primera era una prova ràpida de 30 minuts que es feia en grup. La segona consistia en una prova pràctica d'una hora i tres quarts realitzada al carrer i en la que havien de resoldre una sèrie de qüestions relacionades amb la plaça de l’església mitjançant càlculs matemàtics. L'última prova era individual i d’una hora i mitja.
Durant el matí, entre la prova pràctica i la individual, van visitar la Giralda de l’Arboç i van gaudir d'un espectacle de màgia amb cartes presentat per un estudiant de batxillerat.
Finalment, van assistir a l’acte d’entrega de premis de les proves per grup. Els nostres alumnes van rebre el 2n premi de la prova ràpida amb la qual cosa van tornar a casa molt contents.
Ara estem esperant els resultats de la prova individual. D'ells depèn que alguns dels nostres alumnes continuïn participant a la tercera i última fase (fase final de tot Catalunya), jornada amb un component lúdic que es farà a Lloret de Mar el proper dissabte 12 de maig.



24 d’abril 2012

JORNADA CULTURAL 2012

Aquest dilluns 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, hem celebrat a l'institut la Jornada Cultural 2012. Durant tot el dia s'han dut a terme diferents tallers, actuacions, tornejos, conferències, exhibicions, concursos, etc... En podríem destacar diversos tallers amb un bon seguiment com són els tallers de disseny de samarretes, el taller anti-retallades, el de coets d'aigua i el de costura creativa. També han tingut bona acollida els tornejos de jocs a l'ordinador, el disseny de murals i mosaics, la pintada de graffitis i les conferències. Els alumnes de Batxillerat han venut roses durant tota la jornada i també hi hagut a l'hora de l'esbarjo una actuació de grallers i tabals que han animat la festa d'una forma especial. En un espai del pati hi hagut lloc també per a la recollida de signatures pel català com a única llengua vehicular a Catalunya.
A l'hora de dinar molts alumnes han compartit un animat picnic amb professors al pati del centre. Les activitats de caire esportiu com el voleibol, el bàdminton, el tennis de taula, el bàsquet i el futbol sala s'han concentrat en l'horari de tarda. A un quart de sis el timbre ha assenyalat el final d'una jornada lúdica i festiva que s'acomiada fins el proper curs. Tota la jornada ha estat recollida en un bon nombre de fotografies recollides per un grup d'alumnes que seran publicades properament en aquest bloc. En posem una petita mostra.
Agraïm a tots els participants la vostra col·laboració!





VIATGE FI DE CURS DE 4t ESO: ROMA 2012

Sense adonar-nos-en érem dalt del vaixell camí d’un viatge que costaria d’oblidar. Amb unes quantes biodramines a sobre per si de cas vam emprendre aquest viatge. Habitacions petites, passadissos estrets, migdiades multitudinàries, nits interminables, corredisses a la coberta per no passar fred, licors del polo, vaixells en vibració, llargues xerrades amb desconeguts, cafès que senten malament, discoteques fins les tantes, molta son i olors a mar ens van portar a Roma.
Tres tombs en autobús ens van fer falta per poder arribar a l’hotel i agafar les maletes. Ens ensenyen un antic cabaret que presumptament era el nostre hotel, entre parets encoixinades, cares dibuixades a la fusta i  laberints interminables vam acabar a la nostra habitació. I què millor que deixar les maletes i anar a sopar en un restaurant tres carrers més avall. Entre carrers i places vam descobrir un trosset de cel: el coliseu. I a cada passa que fèiem Roma era més i més bonica.
I sort que ens diuen que siguem puntuals perquè les “bronques” matinals no van faltar. Llargues escales ens van conduir a San Pietro in Vincoli i davant de Moisès ningú de nosaltres va gosar posar en dubte qui era Miquel Àngel. Vam ser els afortunats de tastar les millors pizzes del món, i vam descobrir places i fonts que ens van deixar sense alè. I en elles, érem imants dels “top manta” d’Itàlia però vam aprendre a fer-los fora. Vam guardar les nostres esperances de tornar a Roma a la Fontana di Trevi i preparats per caminar... vam agafar el metro direcció Termini per tornar a l’hotel dels miralls i llums foscos.
Un cop desperts vam arrencar el dia amb un bon viatge en metro, els nostres peus ho necessitaven, que ens va portar 20 segles enrere. El gran coliseu ens va deixar sense aire durant hores i per tornar a respirar vam fer cap a Trastevere, el poble de Roma.

Abans de marxar, l’amor ens va portar a Il Ponte Milvio i la clau a l’aigua ens va assenyalar la nostre última visita: el Vaticà.
Sense tenir temps de dir adéu a aquesta ciutat màgica ja érem al vaixell per tornar a casa. Aquella nit va ser especial, l’ insomni dels professors, més corredisses, més noies, lliteres traïdores, marejos, racó de l’estudiant, moltes més biodramines, despertar-nos al migdia, dits trencats... Ja trobàvem a faltar Roma. Vam tenir una llarga tarda per fer-nos a la idea que arribàvem a casa. I sí, vam tornar a la realitat. Gràcies Roma 2012.
                                                                                   
Mariona Ollé, Marta Dalmau i Núria Joanpere

20 d’abril 2012

RESULTATS PROVES CANGUR

Fa poc us vam informar de la celebració de les Proves Cangur al nostre institut. Ara  ja sabem els resultats i volem destacar les posicions que han assolit els nostres tres primers classificats en cadascun dels nivells en què van participar els nostres alumnes:

-        Nivell 1: Gemma Jiménez. Lloc 224 de 7249 de participants.

-        Nivell 2: Sergi Domingo. Lloc: 259 de 6443 participants.

-        Nivell 3: Enric Prats. Lloc 113 de 4036 participants.

Enhorabona!!!!

I per si us voleu entretenir pensant una mica, aquí teniu un exemple de les qüestions que van respondre els nostres alumnes:
En un rectangle que té la base horitzontal de 6 cm de longitud hem dibuixat sis cercles tangents del mateix radi, com es veu a la figura. Quina és, en centímetres, la distància més curta entre els dos cercles retolats "Cangur" i "2012"?

PUNTS DE LLIBRE PREMIATS

Aquest matí l'Ajuntament de Riudoms ha obsequiat a tots els alumnes del centre amb un punt de llibre. El disseny triat per aquest curs ha estat el de l'alumna de segon d'ESO Mireia Vaquer Fortuny. Podeu veure el resultat a la imatge que acompanya la notícia. Els altres alumnes premiats han estat, amb el segon premi,  la Paula Martí Torrell, també alumna de segon d'ESO i amb el tercer premi, l'alumne Marc Fortuny Badet, de primer d'ESO. Aprofitem per felicitar als guanyadors.
L'entrega de premis es farà efectiva aquest diumenge a les 19h a la plaça de l'església, hi esteu tots convidats.



19 d’abril 2012

PRAGA 2012

Primer dia
El dia 28 de març els alumnes de 2n de Batxillerat vàrem iniciar el viatge de fi de curs a Praga. Es tractava d’un viatge de 5 dies.
Eren quarts de 12 quan vam arribar a la ciutat. Després d’alguns problemes amb l’hotel on ens havíem d’allotjar, ens vàrem dirigir cap al centre amb la nostra guia. Vam visitar, entre d’altres llocs, el cementeri jueu. Lloc que ens va agradar i sobtar a gairebé tothom per la forma com estan col·locades les tombes.


Segon dia
L’endemà, ens van portar cap al castell de Praga, on vam poder veure les diferents parts que componen el recinte com la catedral, els diferents palaus, el palau reial i el Carrer de l’Or.
La tarda va ser lliure per tothom, així que molts vam aprofitar per anar a veure alguns dels llocs on no teníem previst anar amb la guia, com per exemple la plaça Wenceslao.



Tercer dia
L’últim dia vam haver de matinar una mica més per poder gaudir d’una bona visita al camp de concentració de Terezín.  



Al camp de Terezín, els més agosarats, van passar per un túnel (estret, fosc i fred) de més de 500 m, que semblava que no s’acabés mai. Sort dels focus, que ens il·luminaven el camí.


Quin luxe pels caps del camp, fins i tot hi tenien una piscina!


Aquella tarda també la vam tenir lliure i la majoria la vàrem passar comprant petits regals per la família.

Només ens quedava una nit a Praga, podríem dir que ni tan sols una nit, sinó mitja, ja que a les 5 de la matinada havíem d’agafar el bus que ens portaria cap a l’aeroport. Aquelles poques hores les vam decidir passar a la discoteca més gran del centre d’Europa, Karlovy Láznê.






Anna Valero i Anton Fargas

18 d’abril 2012

CONCURS THE FONIX 2012







International House Barcelona i la Fundació Catalana de l'Esplai han organitzat el 5è Concurs d'Anglès Interescolar de Catalunya (THE FONIX 2012). Hi han tornat a participar alumnes del nostre centre (Paula Montalvo 1r, Fiona Vives 2n, Júlia Aragonès 3r, Sergi Domingo 4t i Montsant Guerrero 2n bat) i un altre cop tindrem un representant a la fase final, el Sergi Domingo de 4t B que ha quedat primer en la fase territorial. La prova final es realitzarà el diumenge 6 de maig a Barcelona. Hi haurà una part oral i una d´escrita que giraran entorn un mateix tema. Li desitgem molta sort al nostre representant!!!

ENTREGA DEL PREMI DEAA-MACMILLAN

El passat divendres 13 d’abril el Departament d’Estudis Anglesos i Alemanys va lliurar el 2n Premi DEAA-MacMillan a la millor nota en Llengua Anglesa obtinguda a les passades PAU 2011 a l’alumne Lluís Bages Virgili de l'Institut Joan Guinjoan. L’acte va tenir lloc a la Sala de Juntes del Campus Catalunya a Tarragona. Van assistir a l’acte l’alumne, els seus pares, la directora del centre Sra. Tessa Molas i la professora d’anglès Sra. Núria Nogués. El premi va consistir en un xec per un import de 300€ i un lot de diccionaris i gramàtiques en anglès. L'alumne guanyador cursa ara estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

16 d’abril 2012

ENQUESTA DEL BLOC SOBRE LA JORNADA INTENSIVA

Mostrem els resultats de l'enquesta efectuada entre els lectors del bloc sobre la jornada intensiva a l'ESO. Han contestat 48 persones a les quals agraïm la seva participació.





14 d’abril 2012

CONTINUEN LES PROTESTES

Acabada la Setmana Santa, temps de devoció i reflexió, comença la recta final del present curs. Moltes coses estan en joc per aquest últim trimestre i una d'elles, sense cap mena de dubte, és el seguiment de  les protestes al nostre centre contra les últimes retallades en Ensenyament.
El passat Consell Escolar es va aprovar l'estat de comptes del nostre institut que ha vist reduïdes en els dos darrers anys les assignacions de la Generalitat en pràcticament un 50% (és a dir que el centre té ara la meitat de pressupost que fa dos cursos). Això ha de ser una cosa que ens ha de preocupar sèriament perquè significa que disposem de molts menys recursos per tirar endavant el projecte educatiu del centre i, el que és més important, menys diners per poder garantir unes condicions de treball adequades. La severa retallada vol dir que a l'institut potser haurem d'encendre menys la calefacció a l'hivern, dedicarem menys hores a la neteja del centre, allargarem encara més els terminis per canviar els ordinadors obsolets, deixarem sense arreglar aquella gotera o pintarem les parets brutes amb menys freqüència. Això probablement ens portarà a un institut més fred, més brut i més envellit.
Si afegim a aquest panorama la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris (recordem que la majoria dels treballadors del centre ho som) degut a les successives reduccions que hem patit en els nostres sous, l'augment de l'horari lectiu al centre i la pujada general de l'IRPF, trobarem que la situació comença a ser preocupant. No és bona notícia per a l'institut tenir professors, conserges i administratius emprenyats amb un govern que poc se n'ha recordat d'ells en èpoques de vaques grasses i que ara carrega els seus problemes pressupostaris damunt les seves esquenes. Un personal més desmotivat en un centre menys habitable no sembla una fórmula massa engrescadora.
Per això és important que tots els membres de la comunitat educativa estiguin ben informats i puguin prendre decisions meditades. Des d'un grup de professors i professores ens va sorgir la necessitat de fer evident el nostre desencant i per això vàrem decidir encetar una protesta el passat dia 29 de març que ja va ser recollida en aquest bloc. Ara, per tal que no s'oblidi, continuarem la nostra protesta lluint samarretes grogues amb el símbol antiretallades tots els dimecres al matí. També hem preparat per a la Jornada Cultural del proper 23 d'abril un taller d'estampació de samarretes grogues i de creació de pancartes reivindicatives que penjarem en algunes parets de forma indefinida.
Aquest final de curs és una bona època per a defensar un ensenyament de qualitat encara que sigui amb petits gestos i esperem que molts de vosaltres us hi sumeu.

Eduard Ortells
Professor de Matemàtiques

13 d’abril 2012

EXPOSICIÓ DE LES FOTOGRAFIES DEL CONCURS DE CARNAVAL

Us recordem que ja podeu visitar a la Biblioteca les fotografies presentades al Concurs de Carnaval.
A l'hora del pati podeu passar a veure-les i votar per les que més us agradin. I no us despisteu que només teniu de temps fins el divendres que vé dia 20 d'abril.