29 de març 2012

ACTE REIVINDICATIU CONTRA LES RETALLADES A L'ENSENYAMENT

Avui dijous dia 29 de març i amb motiu de la vaga general convocada pels sindicats a tot l'Estat, un grup de professors i professores del centre ha manifestat el seu malestar per les retallades realitzades a l'ensenyament. Ho ha fet al pati de l'institut lluint samarretes grogues amb missatges en contra de les diferents retallades que pateix en general tota la comunitat educativa. Durant la protesta silenciosa els diferents professors han confeccionat pancartes que han penjat a les entrades de l'institut.
Durant la jornada han exercit el seu dret de vaga tres professores i dos grups d'alumnes de batxillerat i cicles. La coincidència de la vaga amb l'esquiada de 2n d'ESO, el viatge a Roma de 4t d'ESO i el de Praga dels de 2n de Batxillerat ha fet que el seguiment d'aquesta i l'assistència a classe de l'alumnat fos més irregular.

26 de març 2012

VIATGE A ROMANIA!

El dia 27 de febrer les alumnes de 4rt d’ESO Natàlia Carbó, Mariona Ollé, Marta Dalmau i Irene Corts vam viatjar a Romania acompanyades dels professors Miquel Sànchez i Ester Ferrando per participar en el “Projecte Comenius: Maths as play”, que vol motivar als alumnes a aprendre matemàtiques mitjançant jocs.

Vam agafar l’avió que ens va portar fins a Bucarest a Barcelona, i al arribar a la capital romanesa ens vam trobar amb els estudiants dels diferents països que participaven en el projecte: Romania, Bulgària, Turquia, França, Anglaterra i Alemanya.

Vam traslladar-nos fins a la ciutat de Roman amb autobús, on ens vam allotjar en un hotel durant l’estada. Durant la setmana a Roman vam conéixer i visitar escoles romaneses i vam poder veure el seu ensenyament.

Alhora, vam menjar plats típics, aprendre el ball tradicional i conéixer molt més la seva cultura, que per nosaltres era desconeguda, el seu país i a molts estudiants de tot Europa.

Va ser un viatge molt enriquidor per a totes, esperem repetir l’experiència.

Riudoms, 12 de març de 2012.

Natàlia, Marta, Mariona i Irene

23 de març 2012

VISITA A L'ESPAI DE L'ESTUDIANT DE VALLS

El passat divendres 16 de març els alumnes de 4t d'ESO vam anar a l'Espai de l'Estudiant a Valls on hi havia diferents parades d'Universitats i Instituts de Catalunya. Allà ens vam poder informar de les diverses sortides que podem tenir al món laboral. Després d'aquesta excursió molta gent va sortir amb les idees clares tot i que d'altres en van sortir amb més dubtes encara. En general, però, ha estat una bona experiència i ha valgut la pena fer-la.










22 de març 2012

QUATRE ALUMNES DE SEGON A LA FASE PROVINCIAL DEL FEM MATEMÀTIQUES

Els alumnes de 2n d'ESO Paula Martí, Fiona Vives, Emilian Bosinceanu i Adrià Salvadó s’han classificat per a la Fase Provincial del FEM MATEMÀTIQUES. Per aconseguir-ho han hagut d’elaborar un informe sobre tres problemes que s’han plantejat per a tots els alumnes que en participaven. Els organitzadors han seleccionat el seu treball i ara assistiran el pròxim 18 d’Abril en una trobada a l’Arboç del Penedés per tal de realitzar unes proves matemàtiques (individuals i per grups) amb l’objectiu d’escollir els alumnes que representaran a les comarques meridionals a la Final Catalana del FEM. Sort!

21 de març 2012

LA NÚRIA MARGARIT GUANYA L'OLIMPÍADA DE GEOLOGIA

El dia 2 de març, quatre grups d’alumnes del nostre institut que cursen la matèria de Batxillerat de CTMA (un de 1r de batxillerat i tres de segon) van participar a la fase territorial de l’Olimpíada de Geologia organitzada per AEPECT. En total participaren 65 estudiants de diferents centres.
L’alumna de 2n de batxillerat Núria Margarit Ricart va quedar classificada en primer lloc i participarà per tant en la fase nacional de l’Olimpíada que se celebrarà el dia 24 de març al Palacio de la Magdalena de Santander.
L’acte de lliurament de premis va tenir lloc el passat divendres per la tarda a la sala de graus del Campus Catalunya de la URV. A continuació, va tenir lloc la conferència del geòleg David Brusi “Volcans de pel·lícula. El cinema com a recurs didàctic en les ciències de la terra”.

TALLER DE TIPOGRAFIES AL CAIXAFÒRUM DE TARRAGONA

Un grup reduït d'alumnes de 4t d'ESO que cursen l'optativa de Educació Visual i Plàstica han visitat aquesta setmana el Caixafòrum de Tarragona. Allí han participat en un taller de tipografies titolat Lletres d'autor on han treballat la imatge, el color i la tipografia per tal de lligar la forma i el significat d'alguns missatges. Amb el taller es pretenia apropar l'alumnat al llenguatge del disseny gràfic i les seves possibilitats. El treball desenvolupat en la mica més de dues hores que durà el taller va acabar amb una exposició oral dels projectes presentats per cadascuna de les parelles que integraven el grup.
El taller va ser conduit per l'artista i dissenyador gràfic Jordi Ferreiro.
A més a més, després de l'activitat es va poder aprofitar la visita al CaixaFòrum per a gaudir de la més que recomanable exposició Parlem de drogues que ocupa actualment la sala d'exposicions.

20 de març 2012

LES PROVES CANGUR A L'INSTITUT

El passat dijous 15 de Març es van realitzar les Proves Cangur al nostre institut. La prova Cangur, convocada per la Societat Catalana de Matemàtiques, és una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar en l'aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes.
Consisteix en una prova de 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema.
Els enunciats els prepara l'associació Le Kangourou sans Frontières, on Catalunya hi participa com a nació i actualment ostenta, per elecció, un dels càrrecs en l'equip directiu de l'associació.
Els participants i les participants d'arreu d'Europa i d'altres països del món es plantegen tots els mateixos problemes i tenen un temps d'una hora i un quart per intentar resoldre'ls.

A part del nostres alumnes seleccionats, van participar també en la trobada al nostre centre un grup nombrós d’alumnes de l'institut Fontanelles de Les Borges del Camp. En total van participar en l'esdeveniment 78 alumnes que després de la prova van poder comentar els diferents problemes mentres recuperaven forces amb un esmorzar de coca amb xocolata.

QUI HA DIT QUE LES MATES NO SÓN DIVERTIDES?

Avui hem fet una classe de matemàtiques diferent. La nostra professora, la Montse Gimeno, ens ha preparat unes activitats pràctiques al pati de l’institut.
Acabem de fer el  tema de proporcionalitat i  hem aplicat els continguts que hem après fent unes activitats que ens han motivat força.
Hem calculat l’alçada de la fumera aplicant el Teorema de Tales, hem calculat la diagonal de la pista de  bàsquet aplicant el Teorema de Pitàgores i després hem calculat una escala numèrica per poder dibuixar la pista de bàsquet en un plànol.

Qui diu que les mates són avorrides? Avui hem comprovat que no, a més hem descobert que les podem aplicar a tot el que ens envolta. No són tant rares com ens pensàvem, les fem constantment.
Nosaltres som alumnes de 2n A i la nostra profe ens ha ensenyat que també som competents amb les mates.  Ha incrementat la nostra autoestima i la confiança en què podem superar-nos si posem de la nostra part.
Aquesta activitat ens ha motivat, hem après i ens ha valorat el nostre esforç.
Avui hem vist que les matemàtiques no són només nombres i càlculs; sinó també imaginació, estratègies, reptes, investigacions... Hem sortit de la rutina, hem treballat amb grup i  hem comprovat que les matemàtiques poden ser divertides.
A partir d’ara segur que ja no direm, per a què ens serveix això? Les matemàtiques són útils, hem vist que les podem aplicar a moltes activitats de l’entorn.
Avui els alumnes hem estat els protagonistes. Treballar en grup ha fet que ens impliquéssim més, hem estat més responsables, ens hem formulat preguntes, hem après a escoltar diferents propostes i hem hagut de decidir la més adequada. D’aquesta manera hem comprovat que tots podem aportar coses interessants al grup, això ens ha donat confiança i ens ha ensenyat a tenir iniciativa.
A partir d’ara segur que tindrem una actitud més positiva davant  les matemàtiques , ja no tindrem tanta por a l’error perquè ens han ensenyat que és el pas previ per resoldre un problema. L’important és progressar.
Tothom pot fer matemàtiques i tothom necessita les matemàtiques.

 Alumnes de 2n A

19 de març 2012

SORTIDA AL PICALLETRES

El passat 14 de març de 2012 les diferents classes de 3r vam anar a al Picalletres, uns hi van anar a fer de públic i d’altres a concursar contra més instituts.
Vam arribar sobre les 10:30 al plató de TV Reus, i es començava a gravar a les 11:15, i així vam tenir tres quarts d’hora de temps lliure, pels voltants del plató. Quan ja va ser l’hora de començar a entrar van separar els concursants del nostre institut depenent si participaven primer o no. Van entrar la Gemma Jiménez, el Joan Ignasi i l’Anna Virgili a gravar acompanyats del públic corresponent.
Llavors va ser el torn de la Júlia, de la Núria i meu, hi havia nervis al principi però un cop entres al plató se’t passa tot. Nosaltres no vam guanyar, tot i que a un dels nostres no el van eliminar en tot el programa, en canvi el Joan Ignasi i companyia sí que van guanyar.
Quan ja havien concursat tots els nostres vam marxar cap a Riudoms una altra vegada i, així, vam completar el matí de dimecres.

Joan Rabascall Costa
3r. –B-


15 de març 2012

EL PREMI RELAT BREU DE COCA-COLA

 
El nostre centre participa un any més en el Premi de Relat Breu que organitza la marca Coca-Cola. Les alumnes seleccionades per a la següent fase del Concurs han estat Paula Martí i Laia Rachitti, en les modalitat de català i castellà, i Fiona Vives en la modalitat de castellà. Les tres són alumnes de 2n. C. Les proves finals de català i castellà es realitzen els dies 17 i 24 de març respectivament a la facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili.

08 de març 2012

EXPLIQUEM LES NOSTRES PRÀCTIQUES

L’alumnat que realitza l’optativa de Tecnologies de 3r d’ESO ha finalitzat el seu primer objecte tecnològic amb l’afegit que el seu procés de construcció s’ha pogut seguir dia a dia a la xarxa.

Aprofitant l’ús de les noves tecnologies i una formació prèvia en la utilització de recursos multimèdia i digitals presents a la xarxa els diferents grups que constitueixen aquesta aula han creat un blog on mostren els seus progressos.

En aquest espai, es pot observar com apliquen els coneixements adquirits amb la utilització de recursos com ara vídeos, fotografies, gadgets, aplicacions de la xarxa... a més dels coneixements necessaris per la construcció de l’objecte.

Els diferents grups son:

















07 de març 2012

IX SANT JORDI.COM-RIUDOMS 2012

Ja han sortit les bases del concurs de disseny de punts de llibre que organitza la Regidoria de Festes de  l'Ajuntament de Riudoms, amb el suport de la Diputació de Tarragona. Podeu consultar les bases a la pàgina web del centre o clicant directament a l'enllaç:


Des del Blog de l'Institut us animem a participar-hi!
Per qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb les professores de dibuix del nostre centre.

03 de març 2012

CINE-FÒRUM A L'INSTITUT

El proper dimecres 14 de març a les 17.00 tindrem una sessió de cine-fòrum a l’institut. Veurem la pel·lícula ‘Senderos de gloria’ de Kubrick. Gaudirem d’un film excel·lent basat en fets reals de l’exèrcit francès (per això la pel·lícula va ser prohibida a França durant molts anys). Il·lustrarà perfectament el tema de la 1ª guerra Mundial que tractem a 1r de Batxillerat i assistirem a unes interpretacions extraordinàries amb uns diàlegs que no oblidarem, com per exemple:

- ‘Coronel, no hi ha atacs impossibles. Si l’atac és impossible ho demostraran els cadàvers dels soldats al camp de batalla’.
(...)
- ‘Johnson era un poeta. Va dir que el patriotisme era l’últim refugi dels canalles. Disculpi, general, no és res personal’.
(...)
- ‘Coronel, el felicito: els seus homes van morir molt bé’.


I, per últim, el consell que dóna el coronel Dax als tres soldats que compareixeran davant del consell de guerra (per cert, és el mateix consell que dóna algun professor del nostre institut als alumnes que han d’exposar el treball de recerca davant d’un tribunal):

- ‘Parlin alt i clar, mirin els membres del tribunal als ulls i, sobretot, s’han de comportar com el que són: soldats. I soldats molt valents’.



Aquí tenim la cèlebre escena de l’atac des de les trinxeres. Es pot fer tècnicament igual però no millor (i recordem que la pel·lícula la van voler fer en blanc i negre per donar més versemblança precisament a les escenes de les trinxeres).




Per acabar,  només recordar que el  títol de la pel.lícula té el seu origen en  aquest poema de Thomas Gray:


The boast of heraldry, the pomp of power,
And all that beauty, all that wealth e'er gave,
Awaits alike th' inevitable hour:-
The paths of glory lead but to the grave.


Rafa Yáñez

VOTEU LA VERSIÓ DEL MONSIEUR COUSTEAU

Amb motiu del llençament del seu nou disc "Espècies per Catalogar", els Amics de les Arts han preparat el concurs Amics Film Award, en què proposen als seus fans que versionin un dels seus videoclips.
Uns vint joves de Riudoms (tots estudiants de l'INS Joan Guinjoan) vam grabar la nostra versió del videoclip Monsieur Cousteau.
Vam passar una molt bona estona, però a més a més, ara aspirem al premi que és assistir a un concert privat de la nova gira.


Per aquest motiu, us agrairíem molt que ens donguéssiu suport mirant el vídeo i votant-nos en la següent pàgina web :

El video per el qual heu de votar a través de la web anterior és el següent:
Concurs AMICS FILM AWARDS - Monsieur Cousteau!
http://www.youtube.com/watch?v=D3JEEFLA_3I

Les votacions començaran aquesta nit a les 12 fins dillus a les 12 de la nit. Esperem que hi hagi sort!
Moltes gràcies!

Alba Ruiz

PD: Us posem també el link del making off per als interessats en descobrir més sobre el projecte: http://www.youtube.com/watch?v=j4l-9GsraAw&feature=related

01 de març 2012

DES DE ROMANIA !!!

Abans de tornar volíem avançar-vos algunes imatges de la visita a Romania. Tenim moltíssimes coses per explicar. Està sent una gran experiència.
Una abraçada a tothom!!