30 de setembre 2011

EXPOSICIÓ D'ART

Per als alumnes de batxillerat i sobretot per als d’Història de l’Art!!!
CAIXAFORUM VISUALITZA L’ÈPOCA QUE VA IMMORTALITZAR NARCÍS OLLER  A  LA “FEBRE D’OR”
Fins al proper 20 de novembre podreu veure al CaixaForum de Tarragona una exposició  sobre l’art de l’època de l’autor vallenc Narcís Oller.  Les obres, –quadres, escultures i vestits-, reflexen molt bé els gustos de la nova classe social imperant a la segona meitat del s. XIX: la burgesia, amb la cultura de luxe i oci que van imposar.

Entrada gratuïta. CaixaForum Tarragona, C/ Cristòfor Colom, 2
De dilluns a divendres, de 9 a 21 hores.
Dissabtes i festius, d’11 a 14h i de 16 a 21h.









“Anant al ball”, obra de Romà Ribera.

29 de setembre 2011

REUNIONS D'INICI DE CURS

Aquesta setmana s'han dut a terme les reunions d'inici de curs amb els pares i mares dels diferents cursos. El dilluns dia 26 va ser el torn de les reunions de 1r i 2n d'ESO i el dimarts 27,  les de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat i CFGM. Tots els pares i mares van ser rebuts per la directora, Tessa Molas, que va ser l'encarregada de donar la benvinguda i presentar els diferents membres de l'Equip directiu, l'Equip de tutors de cada nivell i els representants de l'AMPA. També hi va haver espai, en aquesta presentació, per a donar a conèixer a tots els assistents la nova pàgina web de l'institut, que pretén ser una eina de comunicació bàsica entre el Centre i les famílies. Després d'aquest acte, cada tutor va anar a la seva aula per tal de donar una informació més detallada dels diferents cursos als pares i mares. Des d'aquestes línies, agraïm a totes les famílies l'assistència  a aquestes reunions que creiem que són fonamentals per apropar allò que es fa a l'institut a cada casa.

23 de setembre 2011

L'ENRIC PRATS SURT PER LA TELE!

CatalunyaCaixa, a través de la seva Obra Social, vol contribuir a l'excel·lència educativa. Fruit d'aquesta voluntat neix el Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa, que té per objectiu potenciar la vocació científica dels joves estudiants amb interès, motivació i talent per a la ciència.

En la convocatòria se seleccionen 50 estudiants de 4t d'ESO que, el primer any, viuen una experiència de recerca científica al Centre Natura de CatalunyaCaixa, en ple Pirineu, durant tretze dies. Aquest estiu l'Enric Prats, alumne del nostre centre, va ser seleccionat i va poder gaudir d'una emocionant experiència.

El fruit d'aquesta vivència ha estat un tall publicitari que l'entitat bancària està emetent en diversos mitjans de comunicació. En ell, l'Enric apareix en un paper protagonista. I nosaltres que estem a l'aguait l'hem enxampat.
Atents, doncs, tots i totes perquè l'Enric surt per la tele! Aquí us deixem l'enllaç perquè pugueu veure el  vídeo.

21 de setembre 2011

PROJECTE COMENIUS: ENQUESTA

Enguany l'institut comença un projecte Comenius de dos cursos de durada amb d'altres centres escolars europeus. El projecte, que s'anomena "Maths as play", té com a objectiu principal ajudar als estudiants a desenvolupar la capacitat de pensar matemàticament, utilitzant jocs matemàtics o activitats innovadores, i aconseguir, d'aquesta manera, motivar als alumnes a aprendre matemàtiques. Dins del marc del projecte i com una activitat inicial es va passar durant la primera setmana de classe als alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO una enquesta anònima per tal de copsar la seva actitud matemàtica i la valoració que en fan de l’assignatura de Matemàtiques. Els resultats són força interessants i cal destacar que:
-        Consideren l’assignatura com una matèria necessària pels seus estudis.
-        En principi, no creuen que sigui una assignatura excessivament teòrica.
-        Els satisfà resoldre correctament un problema.
-        Reconeixen que si s’ho proposessin, arribarien a resoldre bé els problemes.
-        Consideren que tenint uns bons coneixements de matemàtiques tindrien més possibilitat de trobar feina.
-        Creuen que el joc sí els pot servir per aprendre matemàtiques.

16 de setembre 2011

PRIMERA SETMANA DE LA WEB

Ara es compleix tot just una setmana des que vàrem publicar la nostra nova web. Els responsables d'aquest projecte estem molt contents perquè ja hem superat les 800 visites. Concretament en el moment de publicar aquesta entrada teníem 804 visites de les quals 496 eren visites noves. El dia de major nombre d'entrades a la web va ser el passat dilluns 12, coincidint amb l'inici del curs, amb 131 visites. L'estadística d'aquests primers set dies ens diu que la gent que es connecta a www.institutjoanguinjoan.com arriba majoritàriament a través de l'anterior pàgina del centre i que està una mitjana de 6,16 minuts visitant-la, també podem saber que entra en 7 pàgines internes. Les pàgines més consultades fan referència a les Dades generals del Centre, el calendari, l'organigrama, la Secretaria,... amb la meitat del total, després les pàgines referents als cursos de l'ESO, que suposen un 18%, i les pàgines de Batxillerat amb un 8%.
Per altra banda, el blog de l'institut ha superat ja les 200 visites. El dimarts va ser el dia en què es va registrar el màxim absolut amb prop de 60. L'entrada més llegida per separat és la que fa referència, precisament, a l'estrena de la web i el blog.

NOVA INICIATIVA: FEMSAFAREIG.CAT

Us volem fer sabedors del naixement d'un nou portal d'informació a Riudoms. El projecte FemSafareig.cat apareix d'una forma desinteressada amb la intenció manifesta d'apropar la informació local a través dels nous canals (pàgines web, xarxes socials,...). A la pàgina www.femsafareig.cat podeu trobar les darreres novetats en els camps de la política, la cultura i els esports, així com una acurada agenda, articles d'opinió, materials audiovisuals,...
I aquest començament ens fa una especial il·lusió perquè darrere d'aquesta iniciativa hi ha un grup d'antics alumnes del nostre centre que han decidit unir esforços i talents per  mantenir una xarxa de comunicació riudomenca de qualitat.
Felicitem sincerament a tot l'equip i els desitgem el millor, alhora que convidem a tots els internautes que visitin la pàgina i s'animin a col·laborar en les seccions d'opinió o enviant la informació que considerin interessant. Ànims!

13 de setembre 2011

PRIMER DIA DE CURS

Ahir, dilluns 12 de setembre, vam donar la benvinguda als nous alumnes de primer curs d'ESO. Els tutors de cada grup van ser els encarregats d'explicar als nois i noies les Normes de funcionament del centre, els horaris i tot allò necessari per tal de començar les classes amb normalitat.
Un grup de professors van acompanyar els nou arribats a fer una visita per tot l'institut. D'aquesta forma han pogut conèixer totes les instal·lacions des d'un bon inici.
Avui, dimarts 13, rebrem la resta d'alumnes i, demà dimecres, tots els grups començaran  el curs segons l'horari habitual. Aprofitem aquesta entrada per desitjar-vos a tots un bon curs escolar.


08 de setembre 2011

LA MÒBILA

El passat curs, La Mòbila, la revista del nostre centre, a part de fcontinuar oferint el seguiment de l’actualitat més destacada de l’Institut, incorporava dues noves seccionside@, relacionada amb el medi ambient i la sostenibilitat, i infoK, per intentar explicar notícies “importants” amb un llenguatge entenedor per als més joves. Us recomanem donar un cop d’ull a la versió digital:

FESTA FINAL DE CURS DE BATXILLERATS I CFGM

Maig del 2011: Un cop acabats els exàmens i amb els nervis propis de no saber-ne els resultats, els alumnes de 2n de Batxillerat festejaren la fi dels seus estudis i la fi d'una etapa de sis anys a l'Institut Joan Guinjoan. L'acte se cel.lebrà, com cada any, al gimnàs del Centre, guarnit adequadament per a l'ocasió.

Acompanyats de mares, pares, familiars, amics, professorat i d'altres autoritats locals, les promocions 2009-2011 de Batxillerat i de Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Electromecànica de Vehicles, que enguany s'afegien per primera vegada a la festa,   van participar activament d'un acte emotiu ple de moments brillants. Després dels parlaments de la Directora del centre, la Sra. Tessa Molas i de les altres autoritats de la taula, els alumnes van protagonitzar  la festa amb les seves intervencions, amb l'emissió d'unes imatges associades al seu pas per l'institut i amb lluïdes actuacions musicals.





El  moment més especial de l'acte va ser l'entrada del compositor, Joan Guinjoan, que va arribar tard per una sèrie de problemes de trànsit que, justament aquell dia, va patir la ciutat comtal. Malgrat tot, va ser rebut amb una gran ovació i amb fort entusiasme per part de tots els presents. El seu parlament, senzill i directe, recordà la seva infantesa a Riudoms, el seu poble, i apel.là el sentit de l'esforç; un valor que destacà com a primordial per aconseguir els objectius marcats. Als seus quasi vuitanta anys, el mestre Guinjoan es mostrà afalagat pel fet de ser convidat a aquests actes als quals assisteix encantat perquè "li encanta el contacte amb el jovent".

Després, com es tradició, arribà l'esperada entrega d'orles i detalls a tots els alumnes de Batxillerat i de CFGM per part dels diferents tutors dels grups. El professorat de Batxillerat també va rebre flors i detalls per part dels alumnes de la promoció.

Per concloure l'acte, l'AMPA va oferir un refrigeri sota el porxo del pati, lloc adient per lluir els colorits i variats "modelets" que vestien uns desconeguts alumnes i alguns familiars que es mostraren en tot moment molt orgullosos dels seus fills.

Des de l'institut, els alumnes de Batxillerat i de CFGM van anar a sopar a Salou al qual hi van poder assistir tots els professors que ho desitgessin. El sopar va ser un èxit i va acabar, ja de matinada, a una coneguda discoteca de la Costa Daurada.


EXPOSICIÓ DE TREBALLS DE RECERCA A LA CASA DE CULTURA


El primer cap de setmana de febrer, com ja és tradició, es va muntar l'Exposició de Treballs de Recerca de Batxillerat, a la Casa de Cultura de Riudoms. L'Acte de presentació va estar presidit per l'Alcalde de Riudoms i per  la Directora de l'Institut, acompanyats per representants de l'Ajuntament, de l'AMPA i d'altres membres de la comunitat educativa. Els alumnes, autèntics protagonistes de l'acte, van explicar la seva experiència en la realització del treball i van interpretar algunes peces musicals davant d'una sala plena de gom a gom.
En la mateixa presentació es varen lliurar les tres Beques que l'Ajuntament de Riudoms atorga als alumnes amb millors qualificacions de Batxillerat del curs 2009-2010. Aquestes beques consten de quantitats en metàl·lic de 200, 400 i 800 euros.

Un cop finalitzat l'acte, els assistents van poder visitar una lluïda exposició que comptava amb una vintena de treballs dels diferents àmbits del coneixement.

VIATGE A ROMA

Del 2 al 5 de març, els alumnes de 2n de Batxillerat van realitzar el seu viatge de final d’etapa. Aquesta vegada el destí va ser Roma. Acompanyats per la Núria Nogués i l’Eduard Ortells, professors del centre, van recórrer els carrers i places de la capital italiana visitant monuments emblemàtics com el Colosseo, el Pantheó i el Vaticà, entre d'altres. Van ser quatre dies intensos i inoblidables que ni la pluja, que va caure en molts moments, va poder deslluir. De ben segur que tots hi tornaran algun dia després d'haver llençat una moneda a la Fontana di Trevi, d'esquena i per damunt de l'espatlla, tal com mana la més pura tradició romana.
Videoclip viatge a Roma

FEM MATEMÀTIQUES I PROVES CANGUR

FEM Matemàtiques

La Paula Martí Torrell, de 1r ESO C, es va classificar per a la tercera fase del concurs FEM Matemàtiques 2010-11.

Aquest concurs és una activitat que té la finalitat de contribuir a desenvolupar la competència matemàtica en tot l'alumnat de sisè de Primària i primer cicle d'ESO dels centres escolars.

Es tracta d'una activitat organitzada anualment per la FEEMCAT (Federació d’Entitats per  a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) amb el suport del Departament d'Educació. S'organitza en forma de concurs i es desenvolupa en tres fases.

 - Primera fase: Es realitza als centres.

 - Segona fase: Es realitza de manera independent en cada una de les 4 associacions que formen part de la FEEMCAT. En aquesta fase van ser seleccionades les alumnes: Maria         Clarès, Fiona Vives i la mateixa Paula, que van quedar segones en la prova pràctica per equips i que es va realitzar a Sant Carles de loa Ràpita.

 - Tercera fase o fase final: S'estructura com una Jornada Matemàtica amb un component lúdic.  Aquesta fase es va celebrar el 28 de maig, a Terrassa.



Proves CANGUR

Aquest curs els alumnes del nostre institut es van desplaçar fins Les Borges per participar en les proves Cangur. Quasi 20.000 alumnes de tota Catalunya van participar en aquestes proves, que es van celebrar en diferents seus disperses per tot el territori català.

La Prova Cangur és un activitat impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières, de la qual és membre la Societat Catalana de Matemàtiques. És una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes. Consisteix en una prova de 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Els participants tenen una hora i quart per intentar resoldre’ls.

Cal destacar els resultats obtinguts pels següents alumnes:

      - Nivell 1 (3r ESO): Sergi Domingo 88è de 6278 participants.

      - Nivell 2 (4t ESO): Elena Cristina Rusu 137ena i Enric Prats 158è de 5991.

JUBILACIÓ DE LA MAGDA ESTIVILL

Passen els anys i en el present curs hem tingut una altra jubilació al Claustre de professors. La Magda Estivill, professora de Llatí i Grec, va finalitzar una llarga etapa professional com a docent. Després d'estar força temps a l'Institut Gaudí de Reus, en els últims tretze anys, la Magda ha estat al nostre centre on ha sabut deixar empremta en tota la comunitat educativa. En l'acte de jubilació no varen faltar els parlaments, els regals, les llàgrimes d'emoció, alguna agradable sorpresa i els aplaudiments merescuts a la nostra companya. Professors, familiars i alumnes van acompanyar la Magda en aquest dia tan especial. Com a cloenda, es va celebrar un dinar al restaurant Còcula de Tarragona amb plats i begudes al més pur estil romà.
Agraïm els anys de dedicació d’aquesta professional de les lletres clàssiques i des d’aquí li dediquem molta sort en els seus nous projectes.

XVè Concurs Literari “Enric Massó i Urgellès”

El curs passat es va dur a terme una altra convocatòria del Concurs Literari “Enric Massó i Urgellès”, organitzat perls diversos departaments del centre com el  de Llengua Catalana, Llengua Castellana, Ciències Socials, Visual i Plàstica i Llengües Estrangeres.

Us recordem els alumnes premiats en les diferents categories:



PRIMER CICLE

Narrativa catalana

1r premi:         No hi ha paraules de Mariona Roigé  (2n C)

Accèssits:       La Violeta i jo  de  Fiona Vives (1r C)

                                   Safari  de  Martí Ferratjes (2n B)

Poesia castellana

Accèssit          Amor es…   d’Iris Gómez (1r B)

Poesia alemanya

            Accèssit:         Ich lerne Deutsch  d’Adrià Salvadó (1r C)


SEGON CICLE

Poesia catalana

            Accèssit:         La manteta  de Gerard Font (4t C)

Narrativa catalana


            1r. Premi:       Tu m’has fet lliure de Montserrat Casamayor (3r C)

Accèssits:      Aquell passat que encara puc tocar de Núria Joanpere (3r C)

                                   Pedalant per l’altra Mussara  d’Enric Prats (4t B)

Narrativa castellana

Accèssits:       La pérdida de  Marta Dalmau (3r C)

                        Querido amor  de Jimena Estévez (3r C)

1r premi:         Paraguas  d’Alba Ruiz (4t C)

Poesia Alemanya

            1r. Premi:        Mein erstes Gedicht  de Núria Joanpere (3r C)


BATXILLERAT

Poesia catalana

1r premi:         Coses que s’expliquen  de  Núria Margarit (1r B)     

Poesia castellana

1r premi:         Flores en el camino      de Clàudia Farré (2n B)

Accèssit:         Apolo i Dafne  d’Arnau Ferré (2n B)

                                   Vida, muerte y resurrección de Meritxell Martín (2n B)

Narrativa castellana

1r premi:         Él de  Lluna Domínguez (2n B)

Accèssit:         Aún no es tarde  d’Ángela Belmonte (2n B)

Narració anglès

            Accèssit:         Same place, same time  de  Lluís Bages (2n A)

Narració alemany

            Accèssit:         Probleme de  Lluna Domínguez (2n B)


Narrativa històrica

            1r. Premi:        Viurem lliures o morirem. Numància. El setge més llarg.  

                                   De Gabriel Arbonès (3r C)

 Còmic ESO

            1r. Premi:        Interrupció reial   de Guillem Molons (3r C)

Accèssit:         Gates  de  Natàlia Carbó (3r C)

           
Còmic Batxillerat

            1r. Premi:        Loki, el dios del engaño  de  Meritxell Martín (2n B)





PROJECTE COMENIUS

El curs passat, el Departament de Matemàtiques, impulsat pel professor Miquel Sánchez, va engegar un Projecte Comenius multilateral anomenat “Maths as play”. El principal objectiu del projecte és ajudar els estudiants a desenvolupar la capacitat de pensar matemàticament, utilitzant jocs matemàtics o activitats innovadores, i aconseguir, d’aquesta manera, motivar els alumnes a aprendre matemàtiques. A més a més, com que la llengua vehicular i de comunicació amb els altres membres del projecte  és l’anglès, també s’intenta potenciar aquesta matèria, ja que així els alumnes veuen la importància que té aquesta llengua en el món global en què vivim.
Les escoles que formen part d'aquest projecte són de Letònia, França, Anglaterra, Alemanya, Turquia, Bulgària i Romania.
El vídeo que il·lustra l’entrada recull la visita preparatòria del projecte que va tenir lloc a Letònia el curs passat.

JELGAVA from Institut Joan Guinjoan on Vimeo.

LIPDUB

És impossible passar per alt el moment  clau de caire lúdic  i festiu del curs passat: Estem parlant del Lipdub del centre. Tot l’Institut es va veure implicat en aquest projecte dirigit per la professora Carme Rimbau. El  resultat del Clip i el Making off en són testimonis:


Lipdub


Making off



PROJECTE EDUCAT 1X1


Aquest passat curs el centre va participar en el Projecte Educat 1x1 promogut per l'anterior govern de la Generalitat. En aquest ambiciós projecte, els alumnes de 1r i 2n d'ESO van adquirir, en règim de copagament, ordinadors ultraportàtils com a eines personals de treball. El projecte pretenia la substitució progressiva del llibre de text en paper per un d'electrònic subvencionat pel Departament d'Educació. Així mateix, el projecte incloïa la dotació d'aules amb pissarres digitals i xarxa wi-fi. Aquest projecte ha estat substituït pel Projecte Educat 2.0 que integra l'anterior 1x1 (que es continuarà duent a terme pels alumnes que el van iniciar) i afegeix, per als nous alumnes de 1r d'ESO, la modalitat per la qual el Centre serà el que rebrà una assignació econòmica per comprar equipament i continguts TIC, que quedaran en propietat de l'institut.

INTERCANVI A SUÈCIA

L´institut participa, des de fa uns anys, en un intercanvi amb una escola sueca. Aquest centre es troba a la ciutat de Linköping, la cinquena més gran de Suècia. Les llengües tenen molt de pes en aquesta escola i els seus alumnes també viatgen i reben alumnes d´Anglaterra, Alemanya i França. El curs passat vam anar-hi, ja per setena vegada, el mes de setembre i ells van tornar-nos la visita, a l´abril. Com que d'aquesta experiència només en podem parlar positivament, la setmana vinent (del 14 al 21 de setembre), hi tornarem. En aquesta ocasió seran 15 els alumnes que aprofitaran aquesta oportunitat enriquidora al 100%. Cal dir, també, que no tan sols es tracta de practicar, reforçar i millorar l’anglès, sinó de "viure " Suècia. La veritat és que és una experiència difícil d’oblidar. Tot i que va ser el Departament de Llengües estrangeres el que va engegar aquest projecte, (concretament el Víctor Feliu) quan els suecs ens visiten, comptem amb la col·laboració de tots els departaments.

PREMIS

Aquest passat curs 2010-2011 també hi va haver premis per a alguns alumnes del Centre. A la 12a edició dels Premis de Recerca de la Universitat Abat Oliba, en Lluís Bages Virgili, de 2n de Batxillerat, va obtenir el 1r premi en la categoria de Comunicació i Màrqueting. El treball guanyador va ser  4, 8,  15, 16,  23, 42, un fenomen mundial, tutoritzat pel professor Eduard Ortells. El treball es basa en un profund anàlisi de la sèrie de ficció televisiva mundialment coneguda, Lost. El premi va consistir en una beca d'excel·lència per al centre i un ordinador portàtil i una beca per estudiar a la UAO per  a l'alumne.

El mateix alumne, en Lluis Bages, va guanyar el 4t premi en el Concurs Interescolar d'Anglès The Fonix. El premi en aquest concurs era un curs extensiu d'anglès online. En aquest mateix concurs, l'alumna Marta Dalmau de 3er d'ESO va obtenir el primer premi. En aquest cas el premi consistia en una estada d'almenys 10 dies a Belfast (Irlanda del Nord).


ELS DISSENYADORS DEL CENTRE

Els professors del departament de Dibuix ja fa uns quants anys que, des de l’assignatura d’Educació Visual i Plàstica, treballem el disseny gràfic amb els alumnes, des d’una vessant pràctica. A l'aula, els alumnes s’enfronten a la dificultat de respondre a un encàrrec real i, a la vegada, al fet de ser creatiu sense perdre la seva identitat. També creiem que és un exercici molt enriquidor el fet d’aprendre com s’ha de portar un  treball a impremta, a veure’l penjat per tot arreu i que arribi a tothom i que tothom en doni la seva opinió.

Cada any, els alumnes treballen per ells i pel centre en els següents projectes: portada de l’agenda de l’institut, felicitació de Nadal, disseny de la imatge del viatge de final de curs de 4t d’ESO, cartell de les Jornades Culturals, Logotip del Premi Enric Massó i Urgellès i  portada de la Revista de l’Institut

El disseny és un exercici molt enriquidor per als alumnes. A la vegada que s’enfronten a la dificultat de la creació, veuen la importància d’aquesta feina. Us proposem una mostra dels treballs del curs passat i aprofitem per felicitar els nostres dissenyadors: Irene Castrillo, Marta Domigo, Isma El Khitioui, Guillem Sancho, Gerard Font i Francesc Filella.



Clica la imatge de la felicitació de Nadal i podràs veure la versió animada:

ESTRENEM NOVA WEB I BLOC A L'INSTITUT!

Aquest curs  2011-20012 comença amb la inauguració d’una nova web i un blog de centre.
La web neix amb la voluntat de ser un espai útil per a  les famílies, l’alumnat i el professorat. Les famílies hi trobaran informació actualitzada, podran descarregar documentació i posar-se en contacte amb el centre. L’alumnat tindrà accés a l’espai Moodle i a aquells materials recomanats pels departaments. El professorat disposarà  d’un apartat privat de cartellera i documentació.
Hem pensat el blog com un diari on veurem les notícies més destacades de l’Institut i ens agradaria que esdevingués una eina de comunicació per a tota la comunitat educativa.
Agraïm per endavant  la col·laboració de tot el centre en aquest projecte.